Grid star
banci

BNR: riscurile cursului de schimb al leului raman ridicate

Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata intr-o analiza ca riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului raman ridicate. Opinia apartine membrilor Consiliului BNR, care evoca deficitele si incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscala, inclusiv in context electoral, dar si actualele tensiuni geopolitice si deciziile de politica monetara ale bancilor centrale majore. 

Potrivit BNR, in perspectiva apropiata, semnificativa ca influenta va continua sa fie insa si atractivitatea relativa a plasamentelor in moneda nationala, in timp ce actiunea factorilor sezonieri ar putea sa scada ca relevanta comparativ cu anii precedenti.

Verdict pe inflatie

BNR a facut si o analiza cu privire la inflatie. Astfel, in ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au aratat ca noile evaluari releva o ameliorare a perspectivei inflatiei in raport cu prognoza precedenta, mai cu seama pe orizontul apropiat de timp, in conditiile in care rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare la finele anului curent si in trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior. 
Iar dupa o crestere temporara in trimestrul II 2025 sa revina si sa se mentina usor sub limita de sus a intervalului tintei. Astfel, inflatia ar urma sa scada la 4 la suta in decembrie 2024, la 3,4 la suta in ultima luna a anului 2025 si la 3,2 la suta la finele orizontului prognozei, comparativ cu valorile de 4,9 la suta, 3,5 la suta si respectiv 3,4 la suta indicate de proiectia precedenta pentru aceleasi momente de referinta, au evidentiat membrii Consiliului. 

Iata analiza BNR:

“Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului raman ridicate, au sustinut membrii Consiliului, evocand deficitele gemene si incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscala, inclusiv in context electoral, dar si actualele tensiuni geopolitice si deciziile de politica monetara ale bancilor centrale majore. In perspectiva apropiata, semnificativa ca influenta va continua sa fie insa si atractivitatea relativa a plasamentelor in moneda nationala, in timp ce actiunea factorilor sezonieri ar putea sa scada ca relevanta comparativ cu anii precedenti, au apreciat unii membri ai Consiliului (…).

In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au aratat ca noile evaluari releva o ameliorare a perspectivei inflatiei in raport cu prognoza precedenta, mai cu seama pe orizontul apropiat de timp, in conditiile in care rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare la finele anului curent si in trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, iar dupa o crestere temporara in trimestrul II 2025 sa revina si sa se mentina usor sub limita de sus a intervalului tintei.
Astfel, aceasta ar urma sa scada la 4,0 la suta in decembrie 2024, la 3,4 la suta in ultima luna a anului 2025 si la 3,2 la suta la finele orizontului prognozei, comparativ cu valorile de 4,9 la suta, 3,5 la suta si respectiv 3,4 la suta indicate de proiectia precedenta pentru aceleasi momente de referinta, au evidentiat membrii Consiliului”. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani