BNR nu scade dobanda-cheie. Consiliul de Administratie al Bancii, decizie cu privire la ratele bancare
13 May 2024 16:20 Lumea Banilor 1042Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu scade dobanda-cheie, desi Mugur Isarescu anunta in luna februarie ca se in calcul acest lucru. Astfel, Consiliul de Administratie a decis luni, 13 mai 2024, sa mentina rata dobanzii de politica de monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 7%, valoare care se pastreaza de luni bune.
Avand in vedere ca valoarea dobanzii-cheie este “inghetata” de luni bune la 7%, teoretic ratele la banca ar trebui sa nu mai creasca. Si asta pentru ca de fiecare data cand BNR majoreaza dobanda-cheie, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. Asta intrucat rata dobanzii de politica monetara este cea care da tonul celorlalte din piata.
Iata anuntul facut de BNR:
“Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 13 mai 2024, a hotarat urmatoarele:
-mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
-mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”.
A scazut inflatia
Institutia condusa de Mugur Isarescu mai arata ca rata anuala a inflatiei a scazut in martie 2024 la 6,61 la suta, de la 7,23 la suta in februarie, in principal ca urmare a incetinirii cresterii preturilor alimentelor. Rata anuala a inflatiei a revenit astfel in martie la nivelul de la finele anului trecut, in conditiile in care cresterile de dinamica consemnate pe ansamblul trimestrului I 2024 de preturile energiei electrice, combustibililor si produselor din tutun au fost contrabalansate ca impact de decelerarea inflatiei de baza si de descresterea dinamicii preturilor LFO (legumelor, fructelor si oualor-n.r.).
In februarie, BNR anunta ca s-a convenit ca o eventuala confirmare in lunile urmatoare a revenirii si mentinerii ratei anuale a inflatiei pe traiectoria descrescatoare previzionata ar putea face oportuna initierea unei reduceri prudente a ratei dobanzii de politica monetara, conditionat insa si de incertitudinile si riscurile prevalente la adresa perspectivei inflatiei.