BNR explica scaderea inflatiei: “O serie de evolutii favorabile, neanticipate”
Banca Nationala a Romaniei explica scaderea inflatiei prin o serie de evolutii favorabile, neanticipate. Institutia condusa de Mugur Isarescu arata ca rata anuala a inflatiei preturilor consum (IPC) s-a reinscris pe un trend descrescator in trimestrul II 2024, atingand in luna iunie 4,94 la suta, nivel inferior cu 1,67 puncte procentuale celui consemnat in luna martie. Totodata, o serie de evolutii favorabile, neanticipate, in special pe segmentul preturilor la utilitati (gaze naturale) de pe parcursul trimestrului II, au plasat indicatorul in luna iunie cu 1,1 puncte procentuale sub nivelul prognozat.
Potrivit BNR, in cazul gazelor naturale si al energiei electrice, s-au remarcat atat conditiile prielnice de pe pietele en gros de profil, cat si o serie de modificari legislative care au permis reducerea preturilor pentru consumatorii casnici. In cazul combustibililor, desi lunile trimestrului II au fost marcate de fluctuatii in ambele sensuri ale pretului petrolului, la finele perioadei, dinamica anuala a componentei a fost inferioara celei din luna martie:
“In sens favorabil au actionat si asteptarile privind inflatia, atat cele pe termen scurt ale agentilor economici, cat si cele pe termen mediu formulate de analistii bancari. In schimb, factori precum presiunea costurilor salariale si manifestarea unui excedent de cerere continua sa ingreuneze procesul dezinflationist al acestor componente, imprimand inflatiei de baza o traiectorie lent descrescatoare".
Prezentam analiza BNR:
“Rata anuala a inflatiei IPC s-a reinscris pe un trend descrescator in trimestrul II 2024, atingand in luna iunie 4,94 la suta, nivel inferior cu 1,67 puncte procentuale celui consemnat in luna martie. Totodata, o serie de evolutii favorabile, neanticipate, in special pe segmentul preturilor la utilitati (gaze naturale) de pe parcursul trimestrului II, au plasat indicatorul in luna iunie cu 1,1 puncte procentuale sub nivelul prognozat in precedentul Raport asupra inflatiei.
Circa jumatate din progresul inregistrat in planul dezinflatiei in trimestrul II se datoreaza componentelor exogene. In cazul gazelor naturale si al energiei electrice, s-au remarcat atat conditiile prielnice de pe pietele en gros de profil, cat si o serie de modificari legislative care au permis reducerea preturilor pentru consumatorii casnici. In cazul combustibililor, desi lunile trimestrului II au fost marcate de fluctuatii in ambele sensuri ale pretului petrolului, la finele perioadei, dinamica anuala a componentei a fost inferioara celei din luna martie.
La randul sau, rata anuala a inflatiei de baza s-a redus intr-un ritm apropiat celui consemnat in trimestrul I, respectiv cu 1,4 puncte procentuale, toate cele trei subgrupe ale indicelui contribuind intr-o maniera relativ similara la dezinflatie.
Proces dezinflationist mai lent in cazul Romaniei.
Rata medie anuala a inflatiei, indicator cu un grad inerent mai ridicat de persistenta, si-a continuat parcursul descrescator in trimestrul II, coborand la 7,2 la suta in cazul indicelui calculat conform metodologiei nationale (IPC) si, respectiv, la 7,3 la suta in cazul indicatorului calculat conform structurii armonizate (IAPC). Astfel, corectia de pe parcursul trimestrului II a fost de 1,3 puncte procentuale in cazul primului indicator si, respectiv, de 1 punct procentual in cazul celui de-al doilea. Ecartul fata de inflatia medie din UE, de 3,7 puncte procentuale, s-a mentinut in apropierea celui consemnat la finele trimestrului precedent si reflecta in continuare un proces dezinflationist mai lent in cazul Romaniei.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a consemnat un parcurs continuu descendent in semestrul I 2024, dar cu o incetinire a ritmului dezinflatiei. In iunie, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a coborat la 5,7 la suta, nivel inferior cu 0,2 puncte procentuale proiectiei din precedentul Raport asupra inflatiei. In trimestrul II, toate cele trei grupe ale indicelui au contribuit, in mod relativ echilibrat, la dezinflatie. Cu toate acestea, nivelurile atinse de cele trei subcomponente raman puternic divergente. Progresul cel mai amplu a fost consemnat in cazul bunurilor alimentare, a caror dinamica anuala a coborat pana la 2,1 la suta.
In schimb, desi pe segmentele bunurilor nealimentare si serviciilor dezinflatia a accelerat comparativ cu trimestrele anterioare, ratele anuale ale indicatorilor sunt in continuare ridicate (8,6 la suta si, respectiv, 8 la suta in iunie). Evolutiile reflecta contextul relativ favorabil din perspectiva costurilor materiale de productie, disiparea influentelor inflationiste de pe filiera preturilor de import, ambele relevante pentru grupa produselor nealimentare, dar si o temperare a cererii pe segmentul serviciilor de piata.
In sens favorabil au actionat si asteptarile privind inflatia, atat cele pe termen scurt ale agentilor economici, cat si cele pe termen mediu formulate de analistii bancari. In schimb, factori precum presiunea costurilor salariale si manifestarea unui excedent de cerere continua sa ingreuneze procesul dezinflationist al acestor componente, imprimand inflatiei de baza o traiectorie lent descrescatoare”.