Grid star
banci

BNR ANUNTA PRAPADUL – Ce se intampla cu creditele pentru populatie (Document)

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto stanga, langa Ludovic Orban) a dat publicitatii marti, 23 iunie 2020, sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si populatiei, mai 2020.

Astfel, potrivit BNR, pentru trimestrul 2 al acestui an, bancile, intr-o pondere importanta, estimeaza inasprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populatiei si cele pe termen scurt acordate IMM.

Sondajul Bancii Nationale arata ca in contextul pandemiei COVID-19 ce a luat amploare in Romania incepand cu luna martie, piata creditului a inregistrat modificari importante in trimestrul 1 al acestui an (T1). Asteptarile pentru trimestrul urmator (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinte, dar intr-o maniera mult mai pronuntata.

BNR mentioneaza ca in T1 2020, o pondere moderata a institutiilor de credit au inasprit standardele de creditare, in timp ce cererea de credite s-a redus. Cererea de credite este estimata sa se reduca si in T2 2020, bancile semnaland acest lucru intr-o proportie insemnata in cazul cererii populatiei (pentru ambele tipuri de credite) si al cererii IMM pentru credite pe termen lung.

In primul trimestru al anului 2020, o proportie insemnata a institutiilor de credit au semnalat o inasprire a standardelor de creditare, atat pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri (procent net de 12,1 la suta), cat si in cazul imprumuturilor de consum (procent net de 21,4 la suta).
Bancile estimeaza pentru trimestrul urmator (T2 2020) continuarea tendintei de inasprire a standardelor de creditare (procent net de 44,9 la suta asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9 la suta asociat creditelor de consum).

In ceea ce priveste termenii creditarii in cazul imprumuturilor imobiliare, institutiile de credit au raportat o inasprire asociata ponderii maxime a serviciului datoriei in venitul lunar (procent net de 4,1 la suta), in timp ce pentru creditele de consum intarirea conditiilor de creditare s-a datorat atat termenilor referitori la gradul de indatorare (procent net de 17,7 la suta), cat si celor ce vizeza plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 17,7 la suta).

* Cititi aici integral sondajul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani