Grid star
banci

BNR A DECRETAT – Directiva pentru mai multe banci romanesti

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a dat o directiva pentru mai multe banci. Este vorba despre Ordinul nr. 5/2020 privind amortizorul aferent institutiilor de credit autorizate in Romania si identificate drept alte institutii de importanta sistemica (O-SII).

Iata Ordinul 5/2020:

“Avand in vedere dispozitiile art. 4 alin. (1), art. 101 si ale art. 1261 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 255 alin. (1) - (3), ale art. 269 alin. (1) si ale art. 275-280 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2013 privind cerinte prudentiale pentru institutiile de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Recomandarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala nr. R/8/2020 privind amortizorul de capital pentru alte institutii de importanta sistemica din Romania,

in temeiul dispozitiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, precum si ale art. 420 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare,

Banca Nationala a Romaniei emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Institutiile de credit autorizate in Romania si care au fost identificate la nivel national ca fiind 'alte institutii de importanta sistemica' (O-SII), pe baza datelor raportate pentru 31 decembrie 2019, sunt urmatoarele: Banca Comerciala Romana - S.A., Raiffeisen Bank - S.A., Banca Transilvania - S.A., CEC Bank - S.A., UniCredit Bank - S.A., BRD - Groupe Société Générale - S.A., Alpha Bank Romania - S.A., OTP Bank Romania - S.A.

Art. 2. - Incepand cu 1 ianuarie 2021, urmatoarele institutii de credit autorizate in Romania si identificate ca fiind alte institutii de importanta sistemica (O-SII) mentin, la nivel consolidat, respectiv pe baza situatiei consolidate intocmite in scop prudential, in conformitate cu prevederile art. 311 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2013 privind cerinte prudentiale pentru institutiile de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, un amortizor O-SII, determinat pe baza valorii totale a expunerii la risc, calculata in conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului si al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerintele prudentiale pentru institutiile de credit si firmele de investitii si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, astfel:

a) Banca Comerciala Romana - S.A., Raiffeisen Bank - S.A. si Banca Transilvania - S.A. mentin un amortizor O-SII de 2% din valoarea totala a expunerii la risc;
b) UniCredit Bank - S.A., BRD - Groupe Société Générale - S.A. si OTP Bank Romania - S.A. mentin un amortizor O-SII de 1% din valoarea totala a expunerii la risc.

Art. 3. - Incepand cu 1 ianuarie 2021, urmatoarele institutii de credit autorizate in Romania si identificate ca fiind alte institutii de importanta sistemica (O-SII) mentin, la nivel individual, un amortizor O-SII, determinat pe baza valorii totale a expunerii la risc, calculata in conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, dupa cum urmeaza:

a) CEC Bank - S.A. mentine un amortizor O-SII de 2% din valoarea totala a expunerii la risc;
b) Alpha Bank Romania - S.A. mentine un amortizor O-SII de 1% din valoarea totala a expunerii la risc.

Art. 4. - Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2021, data la care se abroga Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/2019 privind amortizorul aferent institutiilor de credit autorizate in Romania si identificate drept alte institutii de importanta sistemica (O-SII), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 20 noiembrie 2019.

Art. 5. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani