BLUE FLAG 2022: VESTI BUNE DE PE LITORALUL ROMANESC – Ministerul Turismului anunta ce se intampla cu plajele
Sase plaje romanesti au primit distinctia Steagul Albastru in 2022 din partea Fundatiei de Educatie pentru Mediu (FEE), cu o plaja in plus fata de anul precedent.
Pornind de la prevederile Hotararii Guvernului 335/2002 privind unele masuri de implementare in Romania a Programului „Steagul Albastru – Blue Flag”, cu toate modificarile si completarile ulterioare, Romania, prin Ministerul Antreprenoriatului si Turismului si Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), membru cu drepturi depline al FEE, a demarat demersurile pentru implementarea programului.
In urma verificarii indeplinirii criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentatia trimisa, care include si declaratia juriului national de evaluare a indeplinirii criteriilor programului, precum si cele sase aplicatii, a fost evaluata de catre juriul international, iar toti cei sase aplicanti au primit eticheta Steag Albastru pentru sezonul turistic 2022.
Potrivit ministerului Turismului, plajele care au primit aceasta distinctie sunt: "Vega Vintage” din statiunea Mamaia, "Marina Regia” din Navodari, "Phoenicia” din Navodari, "Citadel” din Eforie, "Azur” din Eforie si "Phoenicia Blue View” din Olimp.
Criterii stricte
Steaguri albastre sunt acordate plajelor pe baza unei liste de criterii stricte, inclusiv calitatea apei, servicii precum echipamente de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilitati, dar si practici ecologice. Prin urmare, acestea sunt acordate doar plajelor organizate.
Steagul Albastru este printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume acordate plajelor, porturilor de agrement si operatorilor de turism durabil.
Programul "Steagul Albastru – Blue Flag” a fost initiat in anul 1987, Anul European al Mediului, de catre Fundatia de Educatie pentru Mediu, cu scopul de a premia plajele si porturile de agrement pentru calitatea lor, precum si de a impulsiona autoritatile publice locale si sectorul privat in a lua masuri pentru imbunatatirea zonei de coasta.
“Prin asigurarea continuitatii acestui program voluntar, Romania este vizibila si prezenta an de an pe harta mondiala Steagul Albastru, sporind potentialul turistic al zonelor premiate si generand un impact benefic din punct de vedere economic”, anunta ministerul Turismului.