BITCOIN TINTESTE PRAGUL DE 20.000 DE DOLARI – Nesiguranta economica si politica, agravata de acuzatiile de fraudare a alegerilor din SUA, propulseaza puternic criptomonedele
Bitcoin si-a reluat puternic trendul de crestere, pe masura ce rezultatele oficiale ale cursei electorale Trump – Biden „colorau” harta Statelor Unite cu rosul republicanilor sau cu albastrul democratilor. Vineri, 6 noiembrie 2020, moneda digitala s-a apropiat vertiginos de pragul de 16.000 de dolari pentru ca, o saptamana mai tarziu sa se stabilizeze in jurul valorii de 16.200 de dolari. Pe fondul crizei declansate de pandemie, Bitcoin si-a dublat valoarea in cursul acestui an.
Gigantul bancar american JPMorgan crede ca exista chiar potentialul ca Bitcoin sa depaseasca recordul sau din toate timpurile si sa depaseasca nivelul de 20.000 de dolari, scrie Business Insider. Banca prognozeaza potentialul Bitcoin de a isi tripla valoarea pe termen lung, deoarece devine o alternativa mai acceptabila la aur in randul investitorilor.
In ultimele doua saptamani, pretul Bitcoin a avut preponderent o evolutie ascendenta, pe fondul incertitudinii economice si politice. Analistii consultati de Bloomberg mai considera ca decizia PayPal de a oferi suport pentru BTC a contribuit semnificativ la cresterea pretului.
„Bitcoin este din nou in modul raliu”, titreaza Bloomberg, precizand ca, indiferent ca este vorba de incertitudinea privind alegerile din SUA, de viitorul pandemiei sau de frica de a pierde, criptomoneda se afla la cel mai inalt nivel din ianuarie 2018. Bitcoin a inregistrat cresteri de pana la 10% in mai putin de 24 de ore in ultimele zile, marcate de „replici” ale seismului electoral din Statele Unite. Asa cum a precizat Lume Banilor intr-un articol anterior, perspectiva tiparirii de noi bani si a stimulentelor financiare pentru economiile SUA si UE au determinat investitorii sa isi puna economiile la adapost de inflatie, in moneda digitala.
Pragul de 16.000 de dolari a fost depasit in cursul saptamanii 9-15 noiembrie, iar analistii spun că e posibil sa vedem o depasire a maximului istoric al monedei digitale chiar cele cateva saptamani pana la finalul anului 2020.
„Bitcoin a fost creat in parte din cauza temerilor ca masurile de stimulare a economiei devalorizeaza monedele la nivel global. Drept rezultat, cand bancile centrale anunta planuri de pompare a banilor in economie, multi investitori din comunitatea criptomonedelor iau aceasta ca pe un semnal major de a cumpara bitcoin” - Simon Peters, analist al platformei de investitii eToro, citat de CNBC.
„Frenezia” Bitcoin este puternic influentata de un alt eveniment major in ecosistemul monedei: cofiscarea de catre Departamentul de Justitie a zeci de mii de Bitcoin legati de „cutremurul” Silk Road din 2014. Suma totala confiscata, echivalentul a peste un miliard de dolari anunta cea mai masiva actiune de confiscare de criptomonede din istoria Departamentului de Justitie, noteaza Bloomberg.
Moneda digitala a beneficiat recent de investitii de profil de la Square Inc, Paul Tudor Jones. JPM Coin - JPMorgan Chase & Co - a fost folosit pentru a efectua o plata pentru prima data. Sustinatorii sustin ca Bitcoin poate fi o optiune in momente de incertitudine, astfel incat evenimente precum lockdown-ul in toata Europa sau intarzierea rezultatelor finale ale alegerilor din SUA ar putea alimenta cresterea criptomonedei.
Reprezentantii JP Morgan arata ca potentialul Bitcoin este de a isi tripla valoarea pe termen lung, deoarece devine o alternativa mai acceptabila la aur in randul investitorilor.
„Potentialul pe termen lung pentru Bitcoin este considerabil, intrucat concureaza mai intens cu aurul ca ”moneda alternativa” pe care o credem, avand in vedere ca Millenials ar deveni in timp o componenta mai importanta a universului investitorilor” - reprezentantii JPMorgan.
Dupa ce Bitcoin a depasit luna trecuta maximele din iunie 2019, atingand 13.800 de dolari, urmatoarea rezistenta este pragul de aproximativ 20.000 de dolari, a declarat Rob Sluymer, strategul tehnic al Fundstrat Global Advisors LLC.
„Rezistenta anterioara Bitcoin la pragul de aproximativ 10.000 de dolari s-ar putea muta la 20.000 de dolari in 2021”, a spus Mike McGlone, strateg in domeniul pietelor de capital pentru Bloomberg Intelligence. „Anumite oferte lasa cererea ca un factor principal al pretului, iar majoritatea indicatorilor raman pozitivi.”
Analistul Bloomberg Tracy Alloway a explicat „fenomenul” dublarii valorii Bitcoin in 2020, aratand ca moneda virtuala descentralizata ofera oamenilor o solutie inovativa pe care pot sa isi bazeze speranta pentru un viitor mai bun:
”Este o metoda de plata (puteti cumpara pizza!). Este si un activ financiar speculativ a carui valoare este destinata sa creasca. Este o acoperire impotriva inflatiei (deoarece bancile centrale imprima bani!), dar este, de asemenea, un activ financiar care obtine beneficii atunci cand ratele dobanzii sunt aproape de zero si exista un cost de oportunitate mai mic pentru detinere (este aur digital!)”, spune analistul.
Multi investitori raman insa sceptici. Whitney Tilson, de la Empire Financial Research, a declarat miercuri intr-un e-mail ca inca considera criptomonedele drept „un sistem tehnologic-libertarian” si recomanda majoritatii investitorilor sa le evite.
Bitcoin va creste in valoare, indiferent cine castiga alegerile din SUA, spunea la finalul lunii octombrie Jeff Dorman, director de investitii la fondul de acoperire a criptomonedelor Arca, citat de markets.businessinsider.com. Iar prognozele sale se adeveresc acum.