Grid star
criptomonede

BITCOIN SE PRABUSESTE DUPA O NOUA LOVITURA - Anchetatorii americani au „spart” portofelele bitcoin ale hackerilor care au furat datele Colonial Pipeline

Pretul Bitcoin a scazut din nou marti, 8 iunie, dupa ce oficialii americani au anuntat ca au reusit sa recupereze cea mai mare parte a rascumpararii platite hackerilor care au „paralizat”, luna trecuta, cea mai mare retea de conducte petroliere din estul SUA, Colonial Pipeline, scrie CNBC. Cea mai puternica criptomoneda a pierdut peste 10% din valoare in mai putin de 24 de are, ajungand sa se tranzactione cu 32.000 de dolari.

Reamintim ca firma Colonial Pipeline a platit luna trecuta rascumpararea de aproximativ 4 milioane dolari in Bitcoin solicitata de hackeri, dupa un atac cibernetic care a paralizat livrarea de produse petroliere in estul Statelor Unite ale Americii. Compania petroliera a fost nevoita sa transfere suma ceruta in portofelul digital al atacatorilor, dupa ce initial a fost sfatuita de FBI sa nu cedeze santajului, a dezvaluit Bloomberg joi, 13 mai, citand surse apropiate tranzactiei.

SUA recupereaza cea mai mare parte a rascumpararii platite de Colonial Pipeline hackerilor

Documentele instantei citate de CNBC arata ca anchetatorii au putut accesa parola pentru unul dintre portofelele bitcoin ale hackerilor. Banii au fost recuperati de un grup operativ lansat recent la Washington, creat ca parte a raspunsului guvernului la cresterea atacurilor cibernetice.

Luni, 7 iunie, oficialii americani au declarat ca au confiscat 2,3 milioane de dolari in bitcoin platiti de compania petroliera catre DarkSide, banda de hackeri din spatele unui atac cibernetic invalidant pentru Colonial Pipeline.

Publicatia Crypto Decrypt a raportat ca au existat zvonuri nefondate conform carora portofelul bitcoin al atacatorilor a fost „piratat”, un scenariu putin probabil.

Biroul Federal de Investigatii a accesat „cheia privata” sau parola pentru unul dintre portofelele bitcoin ale hackerilor

Potrivit unui document al instantei, Biroul Federal de Investigatii a putut accesa „cheia privata” sau parola pentru unul dintre portofelele bitcoin ale hackerilor. Bitcoin a fost adesea moneda de alegere pentru hackerii care solicita plati de rascumparare pentru a decripta datele blocate de malware cunoscut sub numele de „ransomware” - documente citate de CNBC

DarkSide, care ar fi primit in total 90 de milioane de dolari ca rascumparare in bitcoin pentru diferite atacuri comise inainte de se inchide, a operat un asa-numit model de afaceri „ransomware ca serviciu”, in care hackerii dezvolta si comercializeaza instrumente de ransomware si le vand afiliatilor care apoi declanseaza atacuri.

Potrivit firmei de analize blockchain Elliptic, fondurile confiscate au reprezentat cea mai mare parte a ponderii afiliatului DarkSide din rascumpararea platita de Colonial.

John Hultquist, vicepresedinte de analiza la Mandiant Threat Intelligence, a numit aceasta miscare o „evolutie binevenita”.

A devenit clar ca trebuie sa folosim mai multe instrumente pentru a opri valul de atacuri, care este o problema grava, si chiar si agentiile de aplicare a legii trebuie sa-si extindaabordarea dincolo de construirea dosarelor impotriva criminalilor cibernetici care ar putea fi dincolo de intelegerea (n.r. aplicabilitatea) legii”, a spus Hultquist.

Represiunea cripto” a debutat la finalul lunii mai cu tweet-urile lui Musk și declaratiile facute de China si SUA

O serie de probleme au „lovit” in ultimele saptamani piata crpto, inclusiv temerile unor noi reglementari anuntate de China si SUA si tweet-urile recente ale CEO-ului Tesla, Elon Musk.

Autoritatile chineze au declansat luna trecuta o represiune impotriva minarii si tranzactionarii criptografice. Jucator important pe piata cripto, cu peste 60% dintre fermele de minare pe teritoriul sau, China a facut un nou pas pentru a elimina investitiile speculative in criptomonede si interzicand o metoda de strangere de fonduri cunoscuta sub numele de oferte initiale de monede (IPO) si inchizand bursele locale.

Intre timp, Elon Musk a trecut de la un notoriu sustinator al Bitcoin la un critic dur al criptomonedei.

Taurii Bitcoin au fost pedepsiti de retragerea pietei cripto si, probabil, se simt odata atacati si de doua ori timizi. Euforia s-a epuizat intr-o oarecare masura in ce priveste micii investitori, intrucat autoritatile de reglementare au facut anunturi drasticet”, a declarat pentru CNBC Charles Hayter, CEO al companiei de analiza cripto CryptoCompare.

Saptamana trecuta, mii de investitori bitcoin s-au intalnit la Miami pentru un eveniment numit cel mai mare eveniment bitcoin din istorie. Conferinta a avut cateva momente bizare, scrie CNBC, inclusiv anuntul presedintelui El Salvador, Nayib Bukele, care a anuntat planurile ca tara sa accepte bitcoinul ca mijloc legal de plata.

O zi mai tarziu, fostul presedinte al SUA, Donald Trump, a declarat intr-un interviu acordat Fox Business ca bitcoinul este o „escrocherie care afecteaza valoarea dolarului”.

Potrivit BBC, afirmatia lui Trump vine in contextul in care El Salvador ar putea deveni prima tara din lume care adopta in mod oficial bitcoin ca mijloc legal de plata. Astfel, criptomoneda ar urma sa fie folosita in paralel cu moneda oficiala a tarii, dolarul american.

Bitcoinul seamana cu o inselatorie. Nu-mi place pentru ca este o alta moneda care concureaza impotriva dolarului. Cred ca ar trebui sa se reglementeze foarte, foarte dur (n.r piata cripto). In administratia noastra (Bitcoin) a fost 6.000 de dolari si mai putin.”, a afirmat Donald Trump. Fostul presedinte american a spus ca in opinia sa dolarul ar trebui sa fie moneda lumii.

In aprilie, 2021 bitcoin a depasit 60.000 de dolari pentru prima data. Dar o scadere recenta a preturilor criptografice a zdruncinat increderea in piata. Bitcoin s-a prabusit in prezent la aproape 30.000 de dolari, scazut cu aproape 50% fata de maximul sau istoric.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani