BITCOIN PIERDE ACCELERAT SUSTINEREA INVESTITORILOR – Tensiunile de la granița Ucrainei alimenteaza cea mai ridicata tendinta de vanzare de la "crash-ul” din 2020
Pretul Bitcoin a continuat sa se deprecieze rapid in ultimele zile, atingand un minim de 33.000 dolari luni, 24 ianuarie 2022, pe fondul presiunii resimtite de investitori in contextul tensiunilor geopolitice de la granita Ucrainei si a incertitudinii cu privire la politicile monetare ale bancii centrale a SUA, Federal Reserve. Relative Strength Index (RSI), un indicator-cheie care masoara viteza cu care investitorii vand Bitcoin, a atins un nivel similar cu cel din martie 2020, cand pretul criptomonedei s-a prabusit de la peste 9000 la 4000 de dolari.
Piata cripo a pierdut, în mai putin de 7 zile, 500 miliarde de dolari, ajungand de la o capitalizare de piata de 2 trilioane dolari in prima parte a zilei de vineri, 21 ianuarie, la doar 1,5 trilioane dolari luni, 24 ianuarie. Bitcoin s-a depreciat, la randul sau, cu peste 21% in ultima saptamana. Insa nu atat fluctuatia de pret in sine, cat rapiditatea cu care isi pierde din valoare ridica un semnal de alarma in randul analistilor.
Astfel, Relative Strength Index (RSI), a scazut la aproximativ 30 de puncte, ceea ce indica in acest moment cea mai mare tendinta "supravanzare” de la prabusirea Bitcoin din martie 2020. Dintr-o perspectiva tehnica, este important de remarcat faptul ca Relative Strength Index (intr-o traducere aproximativa indicele de putere relativa - RSI), care este utilizat in mod obisnuit pentru a masura amploarea modificarilor recente de pret ale unui activ si pentru a evalua conditiile pietei, se afla in zona de supravanzare, asa cum se vede in graficul de mai jos.
Ce este Relative Strength Index - RSI (n.r. in traducere aproximativa indicele de forta relativa)
Graficul RSI este un indicator al rapiditatii cu care se schimba pretul Bitcoin. RSI masoara viteza, precum si amploarea miscarilor directionale ale preturilor in Bitcoin. In functie de cat de repede se schimba pretul si de cat de mult, se acorda un scor RSI al lunii in curs, in raport cu ultimele 12 luni.
- Un RSI ridicat inseamna ca miscarea pretului este foarte in crestere fata de ultimele 12 luni.
- Un RSI scazut inseamna miscarea pretului este foarte in scadere in raport cu ultimele 12 luni.
In esenta, RSI, atunci cand este reprezentat grafic, ofera un mijloc vizual pentru a monitoriza atat puterea si slabiciunea actuala, cat si istorica a unei anumite piete. Puterea sau slabiciunea se bazeaza pe preturile de inchidere zilnica pe durata unei perioade de tranzactionare specificate.
Nivelul RSI aflat acum la un minim istoric al ultimilor 2 ani se datoreaza faptului ca majoritatea criptomonedelor au scazut enorm in ultima saptamana, iar investitorii au vandut masiv potrivit cryptopotato.com. Ethereum a scazut cu 32%, BNB a scazut cu 28%, ADA a scazut cu 36%, SOL a scazut cu 41% si asa mai departe.
In timp ce unii, inclusiv El Salvador, au profitat la maximum de noile niveluri ale Bitcoin, cumparand "la discount”, altii si-au exprimat ingrijorarea ca, in ciuda scaderii accelerate, pragul de jos este mult mai jos decat nivelul actual.
"Partea nebuneasca este ca interesul (n.r. pentru plasamente in active cripto) inca nu a scazut cat era de asteptat”, a rezumat traderul si analistul William Clemente, potrivit cointelegraph.com.
"Dupa tot acest carnagiu pe piata cripto si starea absoluta de panica sunt indicatori care arata ca inca sunt achizitii cripto. Vremuri interesante. Si cu „interesant” vreau sa spun vremuri de saracie”, a mai glumit popularul cont de Twitter Byzantine General, citat de cointelegraph.com.
"Balenele” cripto sunt in asteptare, semn ca preturile nu au atins nivelul minim posibil
Jurnalistii de la CoinDesk remarca faptul ca, timp ce deprecierea Bitcoin pare exagerata in graficele tehnice, cererea din partea balenelor sau a investitorilor mari cripto ramane evaziva, semnaland o probabilitate scazuta de inversare rapida a tendintei.
In acest moment nu exista semne de intentie de achizitii reinnoite de catre marii investitori, iar oferta detinuta de entitatile care detin cel putin 1.000 BTC, supranumite "balene” stagneaza.
"Inca exista o lipsa de cumparatori mari, sau ceea ce numim „balene” in lant”, a declarat William Clemente, autorul buletinului informativ Blockware Intelligence.
"RSI zilnic la minimele istorice nu inseamna ca Bitcoin a atins fundul sacului. In opinia noastra, este necesara o faza buna de consolidare pentru a construi increderea investitorilor pentru a reintra pe pietele cripto”, a declarat Lennard Neo, seful de cercetare la Stack Funds, pentru coindesk.com.
Potrivit lui Jitesh Tipe, fondator si CIO al companiei de administrare a activelor cripto MintingM din Mumbai, graficul saptamanal RSI arata ca deprecierea preturilor din piata cripto poate continua.
Acestea fiind spuse, RSI, la fel ca si alti indicatori tehnici, nu este "de incredere” ca indicator solitar si trebuie interpretat in tandem cu alti indicatori.
"Ganditi-va la construirea unei case: un constructor se bazeaza pe un ciocan, dar ca unealta izolata, ciocanul nu are valoare atunci cand construiti o casa intreaga. Vor fi necesare alte unelte impreuna cu ciocanul pentru constructii – ferastrau, burghiu etc. Acelasi concept se refera la semnalele de supracumparare sau supravanzare care necesita instrumente complementare pentru a intari semnalul si, in cele din urma, le permit comerciantilor sa ia decizii de tranzactionare corecte”, au remarcat analistii de la DailyFX intr-un articol explicativ.
Incertitudinile cu privire la tensiunile de la granita Ucrainei tin piata in asteptare
In cele din urma, temerile persistente cu privire la cresteri mai devreme decat se astepta si mai rapide ale ratei dobanzii decise de Federal Teserve si a tensiunilor dintre SUA si Rusia ar putea impinge dolarul ca valuta de refugiu mai sus si tine la distanta "taurii” de Bitcoin.
"In acest moment, temerile legate de incertitudinile macro, cum ar fi inflatia si tensiunile geo-politice, s-au revarsat pe pietele cripto. Corelatia puternica intre ambele clase de active – cele traditionale si cele cripto - continua sa puna presiuni asupra pretului Bitcoine. Prin urmare, ne-am putea astepta ca RSI sa ramana scazut, cu mai multa preocupare pentru evolutia preturilor pe termen scurt”, spun reprezentantii la Stack Funds citati de coindesk.com.
In acest context, analistii sustin la unison ca piata cripto nu a atins inca „fundul sacului”, iar preturile ar putea continua sa scada pe o perioada nedeterminata, in functie de evolutia evenimentelor geopolitice.