Grid star
criptomonede

BITCOIN NU SE TEME DE PUTIN – Activele cripto revin pe verde dupa primul val de panica declansat de atacul Rusiei. Avertismentul analistilor: "Nu vedem elefantul din camera”

Panica initiala declansata de atacul Rusiei asupra Ucrainei pare sa se risipeasca din pietele financiare, inclusiv din cea cripto. Optimismul a revenit in lumea banilor dupa ce presedintele american Joe Biden a dat asigurari, joi seara, 24 februarie, ca SUA si NATO nu se vor implica activ in conflict. Bitcoin a revenit vineri, 25 februarie 2022, la pragul de circa 39.000 dolari, antrenand pe plus toate activele cripto. Insa analistii avertizeaza ca pietele stau pe o "bula”, iar conflictul ruso-ucrainean are inca potentialul de a declansa turbulente majore in arhitectura financiara globala.

Bitcoin (BTC) si pietele bursiere si-au recuperat o parte din pierderile recente, ceea ce i-a determinat pe comercianti sa sugereze ca vanzarile declansate de panica s-ar putea „incheia pentru cateva zile”, arata cointelegraph.com.

Practic, declinul pietei cripto a durat doar circa 24 de ore incepand de la atacul de joi al Rusiei asupra Ucrainei, iar discursul presedintelui SUA Joe Biden a reusit sa opreasca declinul de pe burse. Cel putin pe moment.

Biden a anuntat ca agresiunea Rusiei "nu poate ramane fara raspuns” si a promis sanctiuni impotriva a patru dintre cele mai mari banci ale Rusiei din partea SUA si a aliatilor occidentali. El a spus ca sanctiunile "vor limita capacitatea Rusiei de a face afaceri in dolari, euro, lire sterline si yeni pentru a face parte din economia globala".

Biden a mai promis ca va trimite mai multe forte in Germania pentru a sprijini alianta NATO de-a lungul flancului estic. Cu toate acestea, el a mai precizat ca nicio trupa NATO nu va fi trimisa direct in Ucraina pentru a lua parte la conflict.

Datele de la Cointelegraph Markets Pro si TradingView arata ca pretul Bitcoin (BTC) a atins un minim de 34.333 USD in primele ore de tranzactionare pe 24 februarie, la scurt timp dupa ce a inceput incursiunea trupelor rusesti in Ucraina, si de atunci a revenit la 38.500 dolari, nivel la care se tranzactioneaza vineri, 25 februarie.

BTC, intr-o "zona excelenta de cumparare”, dar "mediul macro arata destul de ingrozitor”

Intrebarea tuturor investitorilor in cripto este, insa, cum va evolua pe termen scurt si mediu pretul BTC si modul in care conflictul in curs ar putea afecta pietele cripto.

Trebuie mentionat faptul ca, in mod particular, colapsul Bitcoin in noaptea de 23 spre 24 februarie nu a fost neasteptat, ci anticipat de majoritatea investitorilor. Potrivit traderului de criptomonede Pentoshi (unul dintre influencerii cripto de pe Twitter), pretul BTC ar putea recupera pragul de 40.000 de dolari pe termen scurt.

In ciuda acestei perspective pozitive, Pentoshi si-a exprimat ingrijorarea "fata de mediul macro general”, care "pare destul de ingrozitor”.

Intr-un tweet de continuare pe 24 februarie, Pentoshi a tinut ferm cu proiectia ca BTC va tranzactiona in cele din urma mai sus de aici.

"BTC acum in zona valorii albastre. Nu tocmai calea pe care speram sa o urmeze piata cripto pentru a ajunge aici. Cred ca in scurt timp aceasta va fi o zona de pret cumparare grozava”, a declarat Pentoshi, potrivit cointelegraph.com.

Analist: Pretul Bitcoin si al altor active cripto se va misca in tandem cu situatia Ucraina-Rusia

O evaluare mai aprofundata a situatiei actuale a fost oferita de David Lifchitz, director general si director de investitii la ExoAlpha.

"Bitcoin si alte criptomonede s-au miscat in sus si in jos in tandem cu stirile Rusia/Ucraina, asa ca scaderea activelor cripto si a altor active era asteptata in urma primelor lovituri, chiar daca chirurgicale, din Ucraina”, a declarat David Lifchitz.

Unul dintre aspectele pozitive pentru piata cripto a fost ca a existat un "efect de parghie” mai redus in joc decat in timpul prabusirii pietei cripto din mai 2021.

"Declanșarea conflictului a adus, (n.r. ca urmare a reducerii efectului de parghie) o mai redusa tentinta de a lichida actiunile cripto din partea jucatorilor si, prin urmare, o corectie mai usoara fata de ceea ce s-a observat in mai”, a mai declarat David Lifchitz.

Lifchitz a subliniat faptul ca recentul minim al Bitcoin, la 34.300 dolari, a fost aproape de minimul iatins acum cateva saptamani si a sugerat ca directia Bitcoin si a altor cripto-active va fi determinata de ceea ce se intampla in urmatorele zile cu situatia Ucraina-Rusia.

"(n.r. Riscam sa nu observam) elefantul din camera, si anume majorarile ratelor bancilor centrale care nu vor fi atat de dure pe cat ar trebui sa fie pentru a imblanzi inflatia, dar vor fi suficiente pentru a pune mai multa presiune asupra economiei si burselor. Este in desfasurare o aterizare dura a ultimilor 12 ani de politica monetara laxa a bancilor centrale, iar conflictul Ucraina-Rusia ar putea sa fie doar acul care (n.r. ar putea sparge) bula generalizata (n.r. din economia globala)”, a explicat in continuare David Lifchitz.

O ultima perspectiva asupra modului in care piata cripto va evolua in zilele si saptamanile urmatoare a fost oferita de analistul si analistul independent de piata Michaël van de Poppe, care a sugerat ca momentul critic declansat de panica s-ar putea sa se fi terminat pentru moment. Insa acest optimism nu e impartasit de utilizatorul pseudonim de Twitter – si influencer cripto - AngeloDOGE, care a postat urmatorul tweet indicand ca Bitcoin se poate deprecia oricand pana la 25.000 de dolari in cazul in care criptomoneda pierde sustinerea la 33.000 de dolari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani