BITCOIN, LA UN PAS DE 50.000 DOLARI – Anunturile facute de gigantii financiari Morgan Stanley, BNY Mellon si Mastercard accelereaza piata cripto
Bitcoin a atins duminica, 14 februarie 2021, un nou record, depasind pentru prima data pragul de 49.000 de dolari. Cea mai puternica criptomoneda din lume a ajuns la un maxim al tuturor timpurilor de 49.344 de dolari in prima parte a zilei si s-a tranzactionat cu aproximativ 49.200 dolari duminica, incepand cu ora 10:20 dimineata la Londra, scrie Bloomberg.
Cresterea inregistrata de Bitcoin in primele saptamani aleanului 2021 este de 70. Criptomoneda „rivala” Ether (ETH) a atins un nou record duminica, 14 februarie, depasind 1800 dolari. Astfel, cresterea inregistrata de ETH in acest an depaseste 150% pana in prezent.
Asa cum Lumea Banilor a anuntat inca de la inceputul lunii februarie, analistii din piata au anuntat un raliu fara precedent al BTC din momentul in care criptomoneda a revenit spre pragul de 40.000 de dolari, dupa o stagnare in jurul nivelului de 35.000 de dolari in a doua jumatate a lunii ianuarie.
„Bridgewater’s a facut saptamana trecuta (n.r. in prima saptamana a lunii februarie) o analiza de sensibilitate care a aratat estimarile lor despre pretul BTC, in cazul in care detinatorii privati de aur trec la BTC. Au prognozat ca 50% din capitalul din aur se va muta in BTC, ceea ce va avea ca rezultat un pret de 85.000 dolari pe 1 BTC”, arata, pe 8 februarie, nota saptamanala pentru investitori de la firma de tranzactionare QCP Capital citata Lumea Banilor.
Ulterior, un impuls pentru Bitcoin a venit din partea companiei lui Elon Musk, Tesla, care a anuntat luni, 8 februarie, ca a achizitionat BTC in valoare de de 1,5 miliarde de dolari. Lucrurile nu s-au oprit aici.
Mastercard anunta ca va introduce in curand un nou serviciu de tranzactionare criptomonedelor
Joi, 11 februarie, gigantul de plati Mastercard a anuntat pe blogul companiei ca va introduce in curand un nou serviciu de tranzactionare criptomonedelor care ar putea „revolutiona” platile in comertul online (click aici pentru a citi). Mastercard are deja parteneriate incheiate cu mai multe companii din universul criptomonedelor, precum Wirex si BitPay, insa compania a solicitat pana acum ca monedele digitale sa fie schimbate in bani fiat inainte ca sistemul operatorului de plati sa gestioneze tranzactia pe reteaua proprie.
BNY Mellon, cea mai veche banca din America dezvaluie ca va oferi un serviciu integrat pentru activele digitale
Tot joi, BNY Mellon, cea mai veche banca din America a declarat ca va incepe sa finanteze bitcoin si alte criptomonede. Compania va permite in cele din urma activelor criptografice sa treaca prin aceeasi retea financiara pe care o foloseste in prezent pentru detineri mai traditionale, cum ar fi obligatiunile Trezoreriei SUA si actiunile.
„BNY Mellon este mandra sa fie prima banca globala care a anuntat planuri de a oferi un serviciu integrat pentru activele digitale. Cererea in crestere a clientilor pentru active digitale, maturitatea solutiilor avansate si imbunatatirea claritatii reglementarilor reprezinta o oportunitate extraordinara pentru noi de a extinde ofertele noastre actuale de servicii in acest domeniu”, a declarat joi intr-un comunicat Roman Regelman, CEO al activitatii de service si sef digital la BNY Mellon.
BNY Mellon dezvolta in prezent un prototip despre care pretinde ca va fi „prima platforma de custodie si administrare digitala multi-active” din industria financiara, atat pentru activele traditionale, cat si pentru cele digitale - aducand bitcoin si alte criptomonede sub acelasi acoperis ca si detinerile traditionale, scrie Forbes.com.
„Vedem o noua cerere din partea clientilor potentiali, in special a companiilor digitale si din spatiul activelor digitale, care cauta serviciile de investitii de baza ale BNY Mellon.”, a spus si Mike Demissie, sedul departamentului de inteligenta artificiala, blockchain si active digitale la BNY Mellon.
Unitatea de active digitale a BNY Mellon va acoperi criptomonedele precum bitcoin, dar se va extinde si la monede stabile, cum ar fi USDC, precum si la valori mobiliare tokenizate si active reale, potrivit Demissie. In cele din urma, se asteapta sa includa si valute digitale emise de bancile centrale (CBDC).
Bitcoin a fost sustinut in ultimele luni de sustineri de la Paul Tudor Jones si Stan Druckenmiller, scrie si Bloomberg duminica, 14 februarie.
Bloomberg dezvaluie ca Morgan Stanley ar putea paria pe Bitcoin
De asemenea, tot Bloomberg a dezvaluit sambata, 13 februarie 2021, ca Morgan Stanley ar putea paria pe Bitcoin in lantul sau de investitii de 150 de miliarde de dolari, in urma stirilor de la sfarsitul saptamanii trecute ca BNY Mellon intentioneaza sa ofere servicii cripto pentru clientii sai.
Counterpoint Global, o unitate a Morgan Stanley Investment Management, care gestioneaza castiguri in clasamentele de fonduri mutuale, exploreaza scenariul daca criptomoneda ar fi o optiune potrivita pentru investitorii sai, potrivit surselor citate de Bloomberg.
Cu toate acestea, scepticii avertizeaza ca entuziasmul cu activele digitale ar putea fi un „balon”.
„Cu fiecare anunt major, precum cel pe care l-a facut BNY Mellon, alte institutii sunt stimulate la adoptarea si implementarea mai rapida a activelor digitale”, a precizat pentru Bloomberg Patrick Campos, director de strategie la Securrency, un dezvoltator de tehnologie financiara si de reglementare bazata pe blockchain.
Dupa ce a atras atentia mogulilor de fonduri speculative, printre care Alan Howard si Paul Tudor Jones, piata cripto a facut recent progrese dupa ce multe companii-gigant, precum Mastercard Inc. si Bank of New York Mellon Corp au anuntat intentia de a lansa servicii pentru clientii cripto.
Reamintim ca, acum doua saptamani, BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, a decis sa lanseze contractele futures pe bitcoin drept optiuni de investitii in doua fonduri pe care le are in portofoliu.
In acelasi timp, in ianuarie, autoritatea de reglementare bancara din SUA, Oficiul pentru controlul operatiunilor cu valuta, a declarat ca bancile ar putea folosi retele blockchain si monede stabile pentru a efectua plati si alte activitati.