Grid star
criptomonede

BITCOIN "GOLD”, CEA MAI SCUMPA MONEDA DE COLECTIE DIN LUME – Echivalentul fizic al criptomonedei aflat intr-un seif bancar e cotat la 35-50 milioane euro

"Febra cripto” din ultimii ani a impulsionat si o noua moda a cadourilor si a monedelor Bitcoin (BTC) sau Ether (ETH) "fizice” de colectie printre criptoentuziasti. Platforme de comert electronic pricum Emag, Olx sau lajumate.ro vand in prezent aceste monede la un pret la fel de simbolic ca si reprezentarea lor fizica, de la 20 la cateva sute de lei. Insa putini stiu ca o moneda de 1000 BTC de colectie cumparata in 2011 cu 4905 dolari detine acum pozitia de "cel mai valoros articol numismatic din lume”.

Gilda Popa

Uitata vreme de ani de zile intr-un sertar de birou, o moneda de aur de o uncie cu o valoare nominala de 1.000 Bitcoins (BTC) achizitionata in decembrie 2011 pentru 4.905 dolari (echivalentul a 1000 BTC la acel moment) valora la momentul in care a fost evaluata (noiembrie 2021) 48 milioane dolari, relateaza prnewswire.com. Acum, la pretul BTC de 34.588 dolari, valoarea de piata a acesteia este de circa 34,5 milioane dolari, insa persepctivele date de analisti sunt de crestere.

Moneda de 1.000 BTC este cunoscuta in comunitatea cripto cu denumirea "Gold Cas”. Aceasta este o referire la "Casascius”, o marca de monede BTC produse din 2011 pana in 2013. Compania a fost creata de Mike Caldwell pentru a crea "monede Casascius” fizice in trepte, cu valoare simbolica de de 0,1, 0,5, 1, 5, 10, 25, 100 si respectiv 1.000 de unitati BTC. Caldwell a produs la acel moment si niste lingouri BTC.

"Acesta este cel mai mare randament al investitiei pentru orice articol numismatic, de 9.786 de ori pretul de achizitie, un randament uimitor in doar zece ani. Poate fi cea mai valoroasa investitie din lume in acest interval de timp”, a declarat la momentul evaluarii monedei Ian Russell, presedintele GreatCollections din Irvine, California (GreatCollections.com) al carui client detine moneda fizica de aur de 1.000 Bitcoin.

Forgotten in a desk drawer for years, this 1,000 Bitcoins denomination “Gold Cas” physical coin purchased in December 2011 for $4,905 is now worth $48 million and is the world’s most valuable numismatic item. (Photo courtesy of GreatCollections.)

Monedele BTC Casascius, trimise sub paza armata pentru a fi evaluate

Au fost fabricate doar sase monede BTC Casascius de aur de 1.000 si patru dintre ele nu au fost rascumparate, inclusiv cea detinuta de clientul lui Russell.

Russell mai spune pentru prnewswire.com ca a trimis monedele de 1.000 si 25 BTC sub paza armata pentru certificare catre Professional Coin Grading Service din Santa Ana, California. Moneda de aur de 1.000 BTC este calificata drept PCGS Proof 70 (pe o scara de notare numismatica de la 1 la 70) Deep Cameo, iar 25 BTC este certificata PCGS Mint State 67.

"Aceasta moneda este pusa deoparte in semnificatia sa culturala in fuziunea lumii criptomonedei si a numismaticii traditionale. Combina acest lucru cu valoarea uluitoare a bitcoinilor pe care ii contine si avem un nou Goliat al lumii financiare”, a spus interimar al PCGS, Stephanie Sabin.

Insa cei care cumpara monede cripto in prezent de pe platforme de comert cu sume de 20 pana la 60 de lei ar trebui sa fie constienti de faptul ca acestea sunt produse de serie fara valoare intrinseca de colectie.

"Gold Cas mi-a atras atentia, deoarece avea aur si Bitcoin combinate”

Proprietarul celui mai valoros articol numismatic din lume recunoaste ca "a fost cu siguranta o mare inspiratie” sa faca achizitia cu un deceniu in urma, dar nu este tentat sa-l vanda acum, nici macar dupa cresterea uluitoare a valorii sale.

"A fost cu siguranta o dificultate sa fac achizitia in 2011, deoarece nu stiam cu adevarat ce este Bitcoin sau cum aveam de gand sa rascumpar aceasta moneda intr-o buna zi. Imi amintesc ca am incercat sa decid daca sa cumpar aceasta bucata cu 4.905 de dolari sau daca sa cumpar doua lingouri de aur – aproximativ 4.000 de dolari la acea vreme – dar, din fericire, m-am hotarat pentru Gold Cas”, a declarat proprietarul anonim al monedei pentru GreatCollections.

Acesta mai povesteste ca la acel moment cauta sa cumpere aur care, in 2011, a atins un nivel record si pretul era raportat aproape zilnic in ziare, alaturi de povesti despre Bitcoin si criptomonede.

"Majoritatea povestilor erau negative despre Bitcoin pe atunci, dar din moment ce ziarele ii dadeau spatiu, m-am gandit ca ar putea o potentiala investitie. Gold Cas mi-a atras atentia, deoarece avea aur si Bitcoin combinate”, explica acesta cum a ajuns sa cumpere valoroasa piesa numismatica.

Dupa achizitie, proprietarul a uitat de ea, lasand-o intr-un sertar de birou pana la la sfarsitul anului 2013, cand a vazut un titlu despre Bitcoin care valoreaza 1.000 de dolari si a realizat ca moneda cumparata pentru 4.905 de dolari valora dintr-o data 1 milion de dolari. Ulterior a atins pragul de 10 milioane de dolari si apoi din nou de 25 de milioane de dolari.

Valoarea Gold Cas eclipseaza monedele rare clasice, cum ar fi Vulturul dublu Saint-Gaudens din aur din 1933

"Valoarea Gold Cas eclipseaza monedele rare clasice, cum ar fi Vulturul dublu Saint-Gaudens din aur din 1933, scos recent la licitatie de Sotheby’s pentru 18,8 milioane dolari si detinut de un alt client GreatCollections, sau dolarul de argint cu bustul drapat din 1804 Sultan of Muscat, pe care l-am achizitionat recent. la licitatie pentru 7,6 milioane dolari in numele unui client”, a spus Russell.

Russell a spus ca actualul proprietar al acestui BTC de 1.000 de aur nu este presupusul fondator al monedei digitale Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Au existat sugestii ca fondatorul Bitcoin detine articole emblematice Bitcoin, cum ar fi „Gold Cas”.

Moneda de 1.000 BTC se afla acum intr-un seif bancar si nu este de vanzare, deoarece proprietarul este optimist cu privire la perspectivele pe termen lung pentru Bitcoin. Cu toate acestea, Russell a anuntat ca o moneda de 25 BTC placata cu aur va fi oferita fara rezerva de GreatCollections intr-o licitatie care se va inchide pe 14 noiembrie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani