Grid star
criptomonede

BITCOIN FRANEAZA CRESTEREA LA 23.000 DOLARI – Raport Bankless: "Exista o multime de munitie de lichiditate ramasa pe margine pentru a creste preturile”

Noul raliu al Bitcoin (BTC), care a atins marti, 24 ianuarie 2023, pragul de 23.000 de dolari, a starnit ingrijorari printre investitori, ridicand intrebari privind sustenabilitatea sa, dupa "baia de sange” de anul trecut in piata cripto. Cu toate acestea, cel mai recent raport Bankless – un ghid online pentru investitorii cripto - sugereaza ca "exista motive sa credem ca acest nou raliu ar putea fi un trend stabil”.

Gilda Popa

De la inceputul anului 2023, atat Bitcoin, cat si Ethereum au inregistrat cresteri de 40%, recuperand practic deprecierea abrupta declansata de falimentul bursei cripto FTX din noiembrie anul trecut.

Datele de la Cointelegraph Markets Pro si TradingView indica o consolidare a pretului Bitcoin in jurul valorii de 23.000 dolari. Acest nivel s-a mentinut in pofida problemelor tehnice la Bursa de Valori din New York, si in contextul in care datele macroeconomice din Statele Unite au ramas neschimbate, noteaza CoinTelegraph.

"Bitcoin s-a lovit de o rezistenta cruciala la 23.100 USD”, a rezumat analistul Michaël van de Poppe pentru Cointelegraph.

Bitcoin (BTC), cea mai mare criptomoneda din lume dupa capitalizarea de piata, a urcat marti, 24 ianuarie, la peste 23.000 de dolari, cu circa 6500 de dolari peste valoarea de 16.500 dolari inregistrata in primele zile ale lunii ianuarie. (foto 1)

Raport: "Investitorii detin o mare parte din activele lor in numerar”

Unul dintre motivele majore evidentiate de raportul Bankless pentru a arata ca noua crestere nu pare a fi o noua bula speculativa este ca exista putine lucruri care sa sugereze ca piata este supra-levier.

"Desi jucatori cu probleme precum Digital Currency Group (DCG) raman (n.r. in carti), exista putine lucruri care sa sugereze ca piata este supra-levier. Avand in vedere cantitatea masiva de lichidari scurte YTD, se pare ca sunt ursii, nu taurii, sunt cei care se retrag”, potrivit raportului.

Anul 2022 a adus cutremure majore care au dus la reducerea levierului, pe masura ce infrastructurile centralizate din industria cripto s-au prabusit, ceea ce a eliminat o parte gigantica a efectului de levier, care permite investitorilor o expunere mare la piata folosind un capital relativ mic, explica analiza citata.

"Cand ne uitam in blockchain, putem vedea ca si dupa aceasta crestere a pietei, investitorii detin o mare parte din activele lor in numerar (n.r. numerar cripto)”, se arata in raport.

Pozitiile de monede stabile Nansen Smart Money, care masoara procentul de numerar din portofoliile mari ale balenelor, se situeaza in prezent la 25%. Desi acest procent a scazut de la varful de 40% imediat dupa prabusirea FTX, este inca la un nivel istoric ridicat, la aproximativ aceeasi valoare ca si zilele urmatoare prabusirii LUNA.

Aceste date de pozitionare sugereaza ca investitorii nu sunt pe deplin angajati si ca "exista o multime de munitie de lichiditate ramasa pe margine, pentru a creste preturile”. (foto 2)

Activele de risc, actiunile, obligatiunile si criptomonele au pierdut, cumulat, 32 trilioane dolari in 2022

Desi capitalizarea globala a pietei stablecoin a scazut cu 4,2%, de la 142,4 miliarde USD la 136,4 miliarde USD, ceea ce indica faptul ca o anumita lichiditate a parasit ecosistemul, capitalul ramas in cripto are inca, se pare, o cantitate considerabila de "munitie”, mai noteaza raportul.

Analistii adauga, in documentul citat, ca pentru a declansa un alt eveniment de lichidare in cascada, similar cu cel al cazului FTX si LUNA, ar necesita, prin urmare, un "soc exogen”, deoarece exista doar 164 de milioane USD de pozitii Ethereum lichidabile de peste 1.000 dolari in protocoalele de creditare precum Maker, Aave, Compound, Euler si Lichitate.

Criza la nivel macroeconomic de anul trecut a afectat toate activele de risc, actiunile, obligatiunile si criptomonele pierzand peste 32 de trilioane de dolari in valoare combinata pe parcursul anului.

Inceputul anului 2023 a venit cu o serie de semnale optimiste, in conditiile in care inflatia a scazut in ultimele cateva luni si "da semne suplimentare de racire”, potrivit CryptoPotato.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani