BITCOIN „EXPLODEAZA” SI DEPASESTE 22.500 DOLARI – Cine alimenteaza raliul fara precedent al monedei digitale
Pretul Bitcoin (BTC) a depasit miercuri, 16 decembrie, pragul de 20.000 de dolari pentru prima data in istorie. „Raliul” a continuat puternic in urmatoarele 24 de ore, iar pretul a crescut in timp real cu cel putin 100 de dolari pe ora. Moneda a castigat cel putin 3000 de dolari in valoare intr-o singura zi. Astfel, BTC a ajuns sa se tranzactioneze la 22.500 de dolari joi, 17 decembrie, in jurul orei 12.00 (ora Romaniei). Noua performanta a criptomonedei vine la aproximativ doua saptamani dupa ce a depasit maximul istoric din 2017, de 19.783 dolari. Asa cum a mentionat Lumea Banilor intr-un articol anterior, moneda digitala a intampinat un puternic „prag de rezistenta” in jurul valorii de 20.000 de dolari, iar parerile analistilor cu privire la momentul in care Bitcoin ar putea reusi sa depaseasca acest prag au fost impartite. Acest „raliu” este diferit de cel din 2017 din mai multe motive care ar putea ajuta BTC sa creasca si mai mult, spun analistii citati de cointelegraph.com.
Motivele pentru care cresterea Bitcoin din 2020 este mai sustenabila in raport cu cea din 2017 sunt legate de cererea institutionala in crestere, perceptia crescanda in randul investitorilor ca BTC este un depozit de valoare si fundamentele mai puternice ale retelei blockchain. Asa cum a aratat Lumea Banilor intr-o analiza publicata luna trecuta, printre factorii determinanti care au sustinut „raliul” Bitcoin” se numara intrarea PayPal pe piata crypto, care pus la dispozitia utilizatorilor servicii de tranzactionare de criptomonede din octombrie, dar si un numar crescut de mari investitori institutionali care au anuntat achizitii masive de criptomoneda.
Cu toate acestea, jucatorii din piata nu se asteptau ca moneda digitala sa depaseasca atata de rapid celebrul „prag de rezistenta de 20.000 de dolari si sa continue sa creasca atat de puternic, intr-un raliu fara precedent in istoria criptomonedei.
„Reteaua Bitcoin inregistreaza acum tranzactii de 500.000 de dolari pe secunda in intreaga lume. Cu alte cuvinte, Bitcoin transfera 4,627 miliarde USD in valoare pe zi” - cointelegraph.com.
Cererea institutionala alimenteaza raliul Bitcoin
In ce priveste maximul atins in decembrie 2017, datele au sugerat ca investitorii din interiorul retelei s-au aflat in spatele raliului Bitcoin. La acea vreme, CME BTC tocmai se lansase si lipseau vehiculelor institutionale de investitii, scrie cointelegraph.com intr-o ampla analiza pe acest subiect.
Ca atare, raliul a fost alimentat in mare parte de investitorii cu amanuntul, care s-au oprit brusc dupa o vanzare puternica de criptomoneda indusa de „balene” care, in argoul Bitcoin, sunt investitorii mari, cu detineri de peste 1000 BTC.
In anul 2000 insa, platformele institutionale axate pe investitori vad o crestere exploziva a activitatii de tranzactionare. De exemplu, piata futures CME BTC a obtinut recent o dobanda deschisa de 1,27 miliarde de dolari, situandu-se chiar in spatele OKEx ca fiind al doilea ca marime pe piata Bitcoin globala.
Companiile isi pun la adapost de inflatie economiile, investind in BTC
MicroStrategy, compania cotata la bursa din Statele Unite care a cumparat BTC in valoare de 450 milioane dolari la inceputul acestui an, a declansat o tendinta care a determinat alte institutii sa isi transfere capitalul in Bitcoin.
Perceptia BTC ca fiind un refugiu impotriva inflatiei si un stoc stabil de valoare ar putea face BTC atractiv pentru mai multi jucatori din sectorul financiar mai larg pe termen mediu si lung.
„Bitcoin este cel mai bun activ de rezerva de trezorerie din lume si reteaua monetara dominanta emergenta. Este solutia pentru depozitarea valorii, problema cu care se confrunta fiecare individ, corporatie si guvern de pe pamant. Odata cu aparitia acestei stiri, lumea se va schimba in bine ”, a declarat Michael Saylor, CEO MicroStrategy.
Bitcoin, privit din ce in ce mai mult de investitorii institutionali ca fiind un depozit de valoare
Este putin probabil ca investitorii institutionali sa investeasca in Bitcoin cu o strategie pe termen scurt. Multi dintre acestia privesc ecosistemul criptomonedei din ce in ce mai mult ca pe un magazin digital de valoare si ca pe o alternativa la aur.
Asa cum a scris anterior Cointelegraph.com, cresterea primei Bitcoin Trust de la Grayscale sugereaza ca institutiile si companiile de mari dimensiuni cauta din ce in ce mai mult expunerea la BTC si platesc peste pretul spot al pietei pentru acest privilegiu.
Atat institutiile, cat si investitorii cu valoare neta ridicata incep sa recunoasca Bitcoin ca fiind un depozit de valoare si un activ de trezorerie.
In acelasi timp, performantele Bitcoin le-au depasit net pe cele ale aurului fizic. Prin urmare, nu este o surpriza faptul ca Wall Street ia acum Bitcoin mai in serios decat in 2017. Alte dovezi in acest sens au fost dezvaluite pe 3 decembrie, cand S&P 500 si-a anuntat planurile de a lansa propriile indexuri de criptomonede anul viitor.
Fundamentele Bitcoin sunt mai puternice ca niciodata, explica analistii, intrucat reteaua „se deplaseaza” acum cu 500.000 de dolari pe secunda in intreaga lume. Cu alte cuvinte, Bitcoin transfera 4,627 miliarde USD in valoare pe zi.
Reteaua este, de asemenea, de zece ori mai sigura decat la sfarsitul anului 2017, deoarece rata de hash si dificultatea de exploatare continua sa atinga noi maxime anul acesta. Rata hash indica cata putere de calcul este dedicata validarii tranzactiilor Bitcoin si securizarii retelei.
Urmatoarul prag tintit de Bitcoin: cel de 30.000 de dolari
S-a depasit un nou prag, iar urmatoarea borna este pragul de 30.000 de dolari, a declarat Antoni Trenchev, cofondator si partener administrativ al companiei fintech Nexo pentru Bloomberg.
„Acesta este inceputul unui nou capitol pentru Bitcoin. Este o naratiune pe care mass-media si comerciantii cu amanuntul o pot accesa in mod corespunzator, deoarece au lipsit in mod vizibil de la acest miting. ”, a adaugat Antoni Trenchev.
Bitcoin a crescut puternic anul acesta, in pofida unei corectii severe in martie 2020, cand a pierdut 25% din valoare pe fondul masurilor de lockdown luate in intreaga lume pentru limitarea raspandirii pandemiei. Criptomoneda a atins marti, 1 decembrie, un prim maxim istoric al anului, ajungand sa se tranzactioneze la 19.920,53 de dolari, cu 137 de dolari mai mult in raport cu maximul anterior atins in 2017. A urmat o respingere la pragul de rezistenta de 20.000 de dolari iar miercuri, 16 decembrie, Bitcoin a „spart” si acest prag, atingand valoarea de 20.800 de dolari miercuri seara (ora Romaniei).