BITCOIN E PE VAL - Criptomoneda depaseste „pragul psihologic” de 11.000 de dolari. Analistii vad un posibil boom
Dupa doua saptamani de fluctuatii in jurul valorii de 10.500$, Bitcoin a depasit, acum cateva zile, pragul de 11.000 de dolari. Si, potrivit datelor www.coinmarketcap.com, se si stabilizeaza in jurul acestui „prag psihologic”, asa cum l-au denumit jucatorii din piata. Unii analisti precum Willy Woo au speculat ca motivul din spatele cresterii este achizitia de Bitcoin a MicroStrategy. Compania a mai achizitionat zilele acestea Bitcoin in valoare de 175 de milioane de dolari. Cresterea de aproximativ 8% in ultima saptamana a alimentat optimismul unora dintre analisti.
Pretul Bitcoin (BTC) a depasit in cele din urma peste 11.000 de dolari, dupa aproximativ doua saptamani de stagnare. Dar de data aceasta, spun analistii citati de https://cointelegraph.com/news/bitcoin-price-finally-breaks-11k-as-traders-assess-btcs-next-move, dinamica pietei este diferita, deoarece Ether (ETH) si cele mai multe altcoins nu au urmat trendul stabilit de Bitcoin.
CryptoQuant vede declansarea unei evolutii ascendente pe termen mediu si lung
Conform lui Ki Young Ju, CEO al CryptoQuant, indicatorii fundamentali sugereaza declansarea unei evolutii ascendente pe termen mediu si lung. Daca pretul Bitcoin ramane relat stabil peste pragul de 11.000de dolari, este deschisa calea spre o crestere rapida spre 13.000 de dolari.
Pe termen mediu, exista doua praguri cheie pentru BTC: 13.000 de dolari si 16.000 dolari. Nivelul de 13.000 de dolari este o zona de rezistenta despre care a vorbit anterior CEO-ul Ark Invest, Cathie Wood.
In timpul unui podcast gazduit de Ark Invest in august, Wood a spus ca atingerea pragului de 13.000 de dolari ar avea ca o consecinta o rezistenta „foarte mica” la un nou maxim, care poate atinge rapid 20.000 de dolari. Dar, pe drumul catre 13.000 de dolari exista doua niveluri cruciale de rezistenta la 11.000 si 12.000 de dolari. Primul a fost atins, iar Bitcoin da semne ca s-a stabilizat la acest nivel.
Analistii CryptoCompare spun ca este inca neclar trendul viitor, care depinde de mai multe necunoscute: „Este acesta un semn ca jucatorii mai mari, poate institutionali, se implica mai mult in piata? Adresele active pentru #Bitcoin sunt stabile in acest moment, in timp ce impulsul # Ethereum scade, reflectand posibil retragerea recenta din spatiul #DeFi, dupa o perioada foarte activa”.
Variabilele care pot influenta piata: redistribuirea profiturilor intre altcoins si cresterea dificultatii de minare a Bitcoin
Exista doua variabile care ar putea avea un efect direct asupra pretului Bitcoin. In primul rand, comerciantul de criptomonede Cantering Clark a declarat ca profiturile din Ether si DeFi se vor muta probabil inapoi in Bitcoin. Ramane neclar daca acest lucru ar fi redistribuit catre altcoins dupa o posibila respingere a BTC.
Clark a clarificat ca BTC se va muta probabil inapoi la zona de 10.100 de dolari pe termen scurt. Atunci cand se intampla, exista sansa ca profiturile care s-au mutat initial in BTC sa fie redistribuite catre active cu risc mai mare, care includ jetoane DeFi.
„Avand in vedere ca se pare ca are loc o rotatie in acest moment intre active, cred ca, indiferent de trendul actual, ajungem sa revenim la aproximativ 10.000 de dolari. Sa fim realisti, ETH si Defi par putin cam slabe”.
In al doilea rand, Liesl Eichholz, analist la Glassnode, a spus ca mecanismele care impulsioneaza BTC incep sa scada dupa raliul puternic. Cresterea retelei, activitatea din retea, lichiditatea si sentimentul pietei au scazut usor. Cei patru indicatori sugereaza ca este probabil o retragere dupa o raliu abrupt de plus 4,5% intr-o perioada de sapte zile.
Neil Van Huis, director de tranzactionare institutionala la Blockfills, a mentionat de asemenea si influenta pe care minerii o pot avea asupra pretului. Dificultatea de minare Bitcoin va creste din nou pe 19 septembrie, deoarece rata de hash a retelei a crescut.
„Daca pretul Bitcoin este mai mare, minerii ar putea cauta sa-l valorifice prin vanzare pentru a strange numerar. Ei trebuie sa decida, in esenta, daca ar fi mai profitabil sa pastreze Bitcoin-ul pentru ca oricum nu mai pot obtine acces la echipamente noi sau sa-l vanda pentru a strange bani, astfel incat echipamentele existente sa fie exploatate mai eficient in viitor”, a declarat Neil Van Huis.