BITCOIN DEPASESTE PRAGUL DE 40.000 DE DOLARI – Moneda digitala face un nou salt urias pe fondul violentelor din SUA
Bitcoin depaseste vineri, 8 ianuarie, pragul de 40.000 de dolari inca din prima saptamana a anului 2021 dupa ce joi a atins valoarea de 38.500 de dolari, intr-un raliu „nebun”, fara pauza in ultimele saptamani. Violentele de la Whashington de miercuri seara, cand Congresul american s-a intrunit pentru a-l valida pe presedintele ales Joe Biden in functie, au impulsionat un salt de aproape 4000 de dolari in doar 24 de ore. In acelasi timp, intreaga piata crypto a crescut peste noapte cu zeci de miliarde de dolari, depasind, pentru prima data in istorie, pragul de un trilion de dolari.
Lumea Banilor scria, zilele trecute, cum a reusit Bitcoin sa-l spulbere pe miliardarul Warren Buffet din top 10 al gigantilor de pe Wall Street, precizand, printre alte elemente cheie ale dinamicii pietei crypto, ca investitorii institutionali „migreaza” in grup catre moneda digitala, realizand ca o tranzitie pasnica a puterii in SUA nu mai este o garantie. Violentele de miercuri seara, soldate cu moartea a patru protestatari pro-Trump si ranirea a 14 oameni din randul fortelor de ordine, a impulsionat trendul deja ascendent al criptomonedei.
Intr-un unic salt, valoarea totala de piata a Bitcoin atinge 712 miliarde dolari si depaseste gigantul Alibaba.com, indreptandu-se cu repeziciune catre locul 6 detinut de Tesla in top 10 al celor mai puternice companii din lume, dupa cifrele de joi ale companiesmarketcap.com.
In acest moment, Bitcoin este intr-o continua crestere, de la o ora la alta, de la minut la minut, iar pragul de 40.000 de dolari, care parea o tinta indepartata, a fost depasit. Intre timp, piata criptomonedelor depasit si ea un prag important, de 1.000 de miliarde de dolari, scrie CNBC.
De asemenea, Bitcoin-ul a inregistrat un plus de 32% in prima saptamana a anului, iar in ultimele 12 luni a crescut cu aproape 400%.
Bitcoin reprezinta aproximativ doua treimi din valoarea de piata a criptomonedelor, urmat de Ether la aproximativ 13%, conform datelor CoinGecko.
Intr-un studiu recent, banca americana JPMorgan a declarat ca valoarea criptomonedei ar putea ajunge rapid la 146.000 de dolari si ar putea sa concureze pe termen lung cu aurul.
Piata criptomonedelor a depasit pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru prima data in istorie
Criptomonedele au atins masa critica de un trilion de dolari dupa o crestere de cinci ori a valorii de piata in ultimul an, arata datele de la tracker CoinGecko. Strategii au citat cererea din partea comerciantilor cu amanuntul speculativi, a fondurilor care urmeaza tendintele, a investitorilor bogati si chiar a investitorilor institutionali, printre motivele cresterii, scrie Bloomberg.
„Ultimele rezultate vor atrage cu siguranta atentia managerilor de active, fapt ce ii va determina sa isi diversifice portofoliul si sa gaseasca tot mai multe solutii alternative, precum criptomonedele sau aurul, urmand sa aiba acoperire pentru inflatie si riscurile geopolitice”, declara pentru CNBC Simons Chen, director executiv al diviziei de investitii si comert din cadrul firmei de servicii financiare Babel Finance.
In decembrie 2020, media zilnica de tranzactionare a criptomonedei a ajuns la 39,1 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca a depasit media zilnica cumulativa a volumului tranzactionat in aceeasi perioada cu actiunile Facebook, Amazon, Apple, Microsoft si Alphabet, care s-a ridicat la 37,7 miliarde de dolari.
Avertismentul specialistilor: conturile Bitcoin sunt extrem de active, semn ca detinatorii vor sa vanda
Monedele digitale cresc spectaculos intr-o lume financiara suprasaturata de stimulente fiscale si monetare, chiar daca unii comentatori se tem de un „bust” inevitabil, iar altii pun la indoiala integritatea de baza a pietelor cripto. Sustinatorii Bitcoin sustin ca ofera o acoperire impotriva slabiciunii dolarului si a riscului unei inflatii mai rapide, asemanator cu aurul, in timp ce criticii ataca soliditatea intelectuala a argumentelor pentru compararea celor doua active, mai scrie Bloomberg.
„Cu cat oamenii percep mai mult ca activele lor, in special activele lor lichide, cum ar fi monedele fiat, se erodeaza in valoare, cu atat vor cauta mai multe alternative”, a declarat Geoffrey Morphy, presedintele companiei canadiene de criptare miniera Bitfarms Ltd, pentru Bloomberg.
Conturile Bitcoin active se apropie de nivelurile cele mai ridicate din toate timpurile de la sfarsitul anului 2017, potrivit cercetatorului Flipside Crypto - posibil un semn ca unii detinatori intentioneaza sa vanda.
Mai putin de 2% dintre conturi detin 95% din oferta Bitcoin, deci cateva tranzactii mari pot avea impact asupra preturilor
Ultimul mare boom Bitcoin a inceput sa implodeze la sfarsitul anului 2017.
Unii comercianti au aratat ca prognoza pe termen lung a pretului Bitcoin de JPMorgan Chase & Co., de 146.000 USD, ar putea alimenta raliul. Altii au spus ca sentimentul a fost stimulat de o actualizare a reglementarilor din SUA care permit unei clase de monede mai putin volatile sa fie utilizate de banci pentru plati.
Cele mai recente maxime istorice vin la o saptamana dupa ce Bitcoin a inchis un an in care criptomoneda a crescut cu peste 300%, cu o crestere de aproape 50% doar in decembrie. Expertii citati de coindesk.com il compara cu un bolovan care castiga viteza la vale, doar ca in directia opusa: spre noi varfuri.
Printre investitorii institutionali care au „pompat” in Bitcoin in ultima luna se numara Skybridge Capital a lui Anthony Scaramucci (182 milioane dolari in decembrie); MassMutual (100 de milioane de dolari in decembrie); si Guggenheim (pana la 10% din macrofondul sau de 5 miliarde de dolari).