Grid star
criptomonede

BINANCE, VIZATA DE O ANCHETA A DEPARTAMENTULUI DE JUSTITIE AL SUA – Bursa cripto e acuzata ca a permis clientilor rusi sa tranzactioneze criptomonede, incalcand sanctiunile

Divizia de securitate nationala a Departamentului de Justitie al SUA (DOJ) desfasoara o ancheta pentru a stabili daca Binance le-a permis clientilor rusi sa tranzactioneze pe platforma sa cripto, incalcand sanctiunile impuse de Statele Unite dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia. Dezvaluirile au fost facute la sfarsitul acestei saptamani de Bloomberg, care citeaza cinci surse apropiate anchetei.

Gilda Popa

Ancheta Departamentului de Justitie care vizeaza Binance, cea mai mare bursa cripto la nivel global, vine dupa ce, in martie 2023 U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) a dat in judecata compania si pe fondatorul sau Changpeng Zhao, pe baza acuzatiilor ca aceasta a oferit produse cripto derivate neinregistrate in SUA, incalcand legile federale.

Lumea Banilor a detaliat, la acel moment, ca reprezentantii Comisiei acuza ca Binance, sub conducerea lui Zhao, si-a indrumat angajatii sa-si falsifice locatiile prin utilizarea VPN-urilor (retele private virtuale).

Compania nu a raspuns imediat publicatiei americane Cointelegraph la o solicitare pentru clarificarea acestor presupuse acuzatii, dar a declarat pentru Bloomberg ca respecta sanctiunile americane si internationale, iar protocoalele sale know your customer (KYC) sunt in conformitate cu cele ale bancilor traditionale. Fiecare client este supus verificarilor de identitate si rezidenta, au precizat reprezentantii Binance.

Politica noastra impune o abordare cu toleranta zero fata de inregistrarile duble, identitatile anonime si sursele obscure de bani”, potrivit declaratiei obtinute de Bloomberg de la Binance.

Departamentul de Justitie a refuzat insa sa dea detalii despre aceasta ancheta, mai noteaza Bloomberg.

Mai multe burse cripto, acuzate de SUA ca nu au respectat sanctiunile ce vizeaza Rusia

Binance a limitat serviciile sale catre clienti din Rusia, dupa sanctiunile impuse Federatiei Ruse in aprilie 2022. Totusi, bursa cripto a continuat sa opereze acolo, deservind doar persoane nesanctionate, potrivit declaratiilor unui director al companiei pentru Cointelegraph.

In plus, potrivit Bloomberg, Binance "a fost in discutii” cu DOJ cu privire la plangerile conform carora ar fi incalcat o versiune anterioara a sanctiunilor impotriva Iranului. In aceasta luna, Israelul a dezvaluit ca a confiscat aproximativ 190 de conturi Binance cu presupuse legaturi cu grupuri teroriste, inclusiv doua conturi pentru ISIS. Deoarece nici Israelul, nici Binance nu au spus in mod explicit ca Binance a cooperat, nu este clar cum Israelul a confiscat conturile pe Binance fara cooperarea companiei cripto, dat fiind ca Binance nu are obligatia de a respecta legile israeliene.

De altfel, Binance nu este singura bursa cripto care se confrunta cu controale din partea autoritatilor SUA pentru incalcarea sanctiunilor impuse Ruseiei. Poloniex a platit o amenda de 7,6 milioane de dolari catre Biroul de Control al Activelor Straine al Departamentului Trezoreriei SUA pentru incalcarea sanctiunilor impotriva Crimeei, Cubei, Iranului, Sudanului si Siriei, potrivit unui anunt transmis de institutie pe 1 mai.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani