BINANCE, VIZATA DE O „AMENDA” DE 4 MILIARDE DOLARI IN SUA – Departamentul de Justitie (DOJ) ar discuta in prezent „pretul” renuntarii la acuzatiile din ancheta care vizeaza bursa cripto

573

sursa foto: Forkast News

Departamentul de Justitie (DOJ) al SUA ar cere peste 4 miliarde de dolari de la Binance Holdings pentru a renunta la acuzatiile aduse companiei in cadrul unei investigatii care dureaza de ani de zile, transmite Reuters, citand informatiile aflate pe surse de jurnalistii Bloomberg News. Potrivit surselor citate, bursei cripto i se va permite sa continue sa functioneze in conditiile in care va plati aceasta „amenda” si sa evite o „implozie” care ar aduce daune substantiale pietei cripto, potrivit informatiilor preluate pe blogul Binance.

Gilda Popa

Negocierile dintre Departamentul de Justitie si Binance includ posibilitatea ca fondatorul platformei cripto, Changpeng Zhao (CZ), sa se confrunte cu acuzatii penale in Statele Unite, potrivit informatiilor obtinute de Bloomberg. Plata acestei sume uriase ar putea pune capat unei investigatii de lunga durata care vizeaza compania. Luna trecuta, senatorul american Cynthia Lummis a cerut, de asemenea, DOJ „sa ajunga la o decizie” in privinta anchetei, noteaza Financial Times.

Binance se afla in atentia Departamentului de Justitie al SUA inca din 2018, Procurorii federali americani au cerut Binance, in decembrie 2020 sa furnizeze documente interne cu privire la controalele facute in conformitate cu legislatia impotriva spalarii banilor, impreuna cu documentele care il implica pe Zhao. DOJ investigheaza daca Binance a permis tranzactii care incalca sanctiunile impuse de SUA impotriva Iranului si Rusiei. De asemenea, in urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, Israel a inchis peste 100 de conturi Binance si a solicitat informatii cu privire la pana la 200 de conturi suplimentare, dintre care majoritatea au fost detinute pe Binance, a relatat Financial Times.

Cea mai mare penalizara impusa unei companii cripto

Potrivit Bloomberg, anuntul unui acord al Binance cu DOJ „ar putea veni imediat la sfarsitul lunii”, desi situatia ramane neclara. Si daca Binance este de acord sa plateasca amenda de 4 miliarde de dolari, aceasta ar reprezenta una dintre cele mai mari penalizari primite de o companie cripto.

De retinut este ca negocierile pentru incheierea anchetei au inclus posibilitatea formularii acuzatiilor penale impotriva CEO-ului Binance, Changpeng „CZ” Zhao. Raportul noteaza ca Zhao locuieste in prezent in Emiratele Arabe Unite, care in prezent nu are un tratat de extradare in SUA. Acest lucru sugereaza ca este putin probabil ca orice acuzatie depusa in Statele Unite sa duca la retinerea sefului Binance.

Atat Binance, cat si Departamentul de Justitie au refuzat sa comenteze acest subiect pentru mai multe publicatii americane.

Binance se confrunta si cu acuzatiile SEC

Insa ancheta DOJ este doar una dintre anchetele cu care se confrunta in Statele Unite cea mai mare platforma de criptomonede din lume.

In iunie, Comisia pentru bursa si valori Mobiliare (SEC) a dat in judecata pe Binance si pe Zhao, acuzandu-i ca opereaza ”o schema elaborata de sustragere de la respectarea legilor federale privind valorile mobiliare din SUA”. Binance a negat acuzatiile SEC si a spus ca ”isi va apara cu putere” platforma.

Presedintele SEC, Gary Gensler, la acea vreme, l-a acuzat pe Binance ca se implica intr-o „retea extinsa de inselaciune, conflicte de interese, lipsa de transparenta si evaziune calculata a legii”. De asemenea, seful autoritatii de supraveghere a pietelor financiare a sustinut ca Binance a amestecat miliarde de dolari in numerar din banii clientilor americani cu o firma de tranzactionare separata controlata si de Zhao.

Compania se confrunta si cu un exod al directorilor si o scadere a cotei de piata in acest an. Cel putin o duzina de directori au parasit platforma in ultimele luni, inclusiv directorul de strategie al Binance, consilierul general si directorul de produs.

Ultimele articole