BINANCE, VIZATA DE NOI ACUZATII ALE COMISIEI PENTRU BURSE DIN SUA – Autoritatea federala sustine ca bursa cripto incalca interdictia de a scoate fondurile clientilor americani din SUA

279

sursa foto: The News Crypto

Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare din SUA (SEC) acuza Binance.US, filiala din SUA a Binance, ca mentine colaborarea cu o companie care ii permite, tehnic vorbind, sa scoata din tara fondurile clientilor americani. Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor in iunie, SEC a incheiat un acord cu bursa cripto pentru a se asigura ca banii investitorilor din SUA nu vor circula peste hotare. Potrivit acordului, interdictia va fi valabila pe durata procesului intentat de autoritatea de reglementare impotriva platformei cripto.

Gilda Popa

Astfel, intr-un document depus in instanta pe 14 septembrie, SEC sustine ca Binance US. (BAM) continua sa asigure, prin intermediul Ceffu, o companie care ofera servicii de custodie cripto, conexiuni financiare cu filiala internationala a Binance. Mai mult decat atat, autoritatea federala afirma ca Binance US. nu a furnizat toata documentatia solicitata de SEC pentru a verifica daca nu cumva fondurile investitorilor americani nu sunt transferate in conturi offshore.

SEC ar fi primit „doar aproximativ 220 de documente… multe care constau in capturi de ecran neinteligibile si documente fara date sau semnaturi”, a sustinut autoritatea de reglementare despre procesul de colectare a dovezilor.

Pe de alta parte, reprezentantii bursei cripto spun ca activele clientilor sunt in siguranta si ca autoritatile de reglementare sunt doar implicate intr-o „expeditie de pescuit zadarnica”.

SEC se teme ca fondurile clientilor SUA sunt transferate in conturi offshore

Reamintim ca instanta federala a respins pe 14 iunie solicitarea SEC de a ingheta activele platformei de tranzactionare cripto Binance US. – detalii aici – iar ulterior s-a ajuns la un acord intre cele doua parti, prin care filiala americana a bursei cripto s-a obligat sa nu externalizeze fondurile clientilor din SUA.

Autoritatea federala se declara ingrijorata de utilizarea Ceffu de catre Binance US, deoarece spune ca software-ul de custodie a portofelului acestei companii este afiliat cu entitatea internationala Binance Holdings Ltd. Astfel, SEC afirma in instanta ca acest lucru „inseamna ca alte entitati din imperiul lui Changpeng „CZ” Zhao ar putea avea control asupra activelor clientilor din SUA”.

Binance califica acuzatiile SEC drept „o actiune de pescuit zadarnica”

Insa Binance.US a numit ingrijorarile autoritatii de reglementare cu privire la Ceffu „mult zgomot pentru nimic”, iar cererea sa pentru mai multe documente o „expeditie de pescuit zadarnica”, noteaza CoinDesk.

Simpla creare de portofele ca furnizor al software-ului Ceffu nu inseamna ca bratul international al companiei are custodie sau acces la fondurile clientilor, a replicat Binance.US la acuzatiile SEC.

Ceffu este noul nume pentru Binance Custody, care a inceput sa functioneze in decembrie 2021 si a fost redenumit in februarie 2023. Insa un purtator de cuvant al Ceffu a declarat pentru CoinDesk ca in prezent entitatea e separata de Binance, spunand ca entitatea a „operat intotdeauna ca o solutie de portofel independenta si separata oferita clientilor institutionali” si functioneaza ca un „furnizor de servicii tehnologice tert complet independent”.

Termenii si conditiile de pe site-ul web Ceffu sugereaza ca numele sau legal este Bifinity UAB, o companie identificata anterior de autoritatile de reglementare din Marea Britanie ca parte a Grupului Binance si despre care oficialii SEC au marturisit anterior ca este detinuta de Zhao.

Binance US., nevoita sa faca disponibilizari masive

Autoritatea federala a dat in judecata Binance si Binance.US, alaturi de fondatorul Binance, Changpeng „CZ” Zhao, saptamana trecuta, sustinand ca aceste companii functioneaza ca o bursa de valori mobiliare, de brokeraj si agentie de compensare neinregistrata. Autoritatea de reglementare a sustinut, de asemenea, ca mixul masiv de fonduri intre diferite divizii ale Binance i-a permis lui Zhao, un cetatean canadian care traieste in Emiratele Arabe Unite, accesul la activele clientilor Binance.US.

Confruntata cu problemele de reglementare, care includ si aplicarea din partea Comisiei de tranzactionare a marfurilor futures, bursa cripto Binance.US a anuntat saptamana aceasta ca si-a pierdut o treime din forta de munca. Se pare ca personalul care pleaca include si seful departamentului juridic al companiei si ofiterul sef de riscuri.

Ultimele articole