Grid star
criptomonede

BINANCE VA PLATI IN SUA CEA MAI MARE AMENDA PENALA DIN ISTORIA CRIPTO – Compania pledeaza „vinovat” in cazul acuzatiilor de spalare de bani si incalcare a sanctiunilor americane. Changpeng „CZ” Zhao isi anunta demisia din functia de CEO

Departamentul de Justitie (DOJ) al SUA a anuntat, intr-un comunicat, ca autoritatile americane au incheiat un acord de 4,3 miliarde dolari cu Binance Holdings, care a pledat „vinovat” in cazul acuzatiilor cu care se confrunta intr-o ancheta complexa care vizeaza bursa cripto. Astfel, compania recunoaste ca a incalcat legislatia americana pentru combaterea spalarii banilor, transmiterea de bani si sanctiunile internationale impuse de SUA. De asemenea, CEO-ul Binance, Changpeng „CZ” Zhao (foto), anunta ca demisioneaza si ca va pleda vinovat in acelasi caz.

Gilda Popa

Conform rechizitoriului impotriva CZ depus sub sigiliu pe 14 noiembrie, CEO-ul Binance s-a confruntat cu acuzatii vizand nerespectarea unui program eficient de combatere a spalarii banilor in cadrul operatiunilor bursei cripto, incalcand Legea privind secretul bancar. Documentele instantei privind acuzatiile impotriva Binance si a sefului companiei CZ, au fost pastrate sub sigiliu intre 14 si 21 noiembrie, in urma cererilor procurorilor, cu acordul ambelor parti.

Autoritatile americane au anuntat acordul intr-o conferinta de presa de marti, 21 noiembrie, in cadrul careia procurorul general Merrick Garland a prezentat acuzatiile cu care se confrunta Binance si CZ.

Ancheta in care Binance isi recunoaste vinovatia in cazul acuzatiilor formulate de autoritatile americane face parte din rezolutiile DOJ, coordonate cu Reteaua de investigare a infractiunilor financiare a Departamentului Trezoreriei (FinCEN), Office of Foreign Assets Control (OFAC) si Comisia de tranzactionare a marfurilor futures (CFTC) din SUA, potrivit anuntului.

Changpeng „CZ” Zhao si-a anuntat demisia pe retelele de socializare

CZ a anuntat pe platforma de socializare X ca a demisionat din functia de CEO si ca seful global al pietelor regionale al Binance, Richard Teng, va prelua aceasta functie.

De asemenea, CZ a precizat intr-o postare pe blogul Binance ca este „incantat” ca a ajuns la o rezolutie cu autoritatile americane, sustinand ca platforma cripto „nu a sovait niciodata in a-si sustine valorile de baza, si anume securitatea si siguranta utilizatorilor”.

Am facut greseli si trebuie sa imi asum responsabilitatea. Acest lucru este cel mai bun pentru comunitatea noastra, pentru Binance si pentru mine. [...] Nu am avut o singura zi de pauza reala (telefon oprit) in ultimii 6 ani si jumatate”, a declarat CZ.

CZ a adaugat ca este „mandru sa sublinieze” ca Binance nu a sustinut deturnarea fondurilor utilizatorilor si nu a fost implicata in manipularea pietei.

DOJ: Politicile Binance au permis transferul de fonduri ilicite

Binance a devenit cea mai mare platforma de exchange cripto din lume, in parte din cauza ilegalitatilor pe care le-a comis – iar acum plateste una dintre cele mai mari penalitati corporative din istoria SUA.

In ultima luna, Departamentul de Justitie a urmarit cu succes directorii executivi a doua dintre cele mai mari burse cripto din lume in doua dosare penale separate. Mesajul aici ar trebui sa fie clar: folosirea noii tehnologii pentru a incalca legea nu te face un deschizator de drumuri (n.r. disruptor – termen intraductibil care se refera la persoanele din avangarda tehnologiei), te face un criminal”, a declarat procurorul general Merrick B. Garland in comunicatul comun de presa al celor patru institutii americane (DOJ, FinCEN, OFAC si CFTC)

Potrivit lui Garland, politicile Binance au permis infractorilor implicati in activitati ilicite sa mute „fonduri furate” prin platforma cripto. El a sustinut ca Binance US. „a pretins ca respecta” legile federale din SUA, oferind cai anumitor utilizatori de a accesa Binance, in pofida legaturilor acestora cu fonduri ilicite. Procurorul general a spus ca platforma cripto va fi supusa cerintelor de monitorizare si raportare din SUA si va fi obligata sa depuna rapoarte de activitate suspecta pentru tranzactiile anterioare.

Acuzatii de incalcare a sanctiunilor internationale impuse de SUA

La randul sau, secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a afirmat ca „Binance a inchis ochii la obligatiile sale legale, urmarind profitul”.

Esecurile sale intentionate (n.r. de a respecta legislatia americana) au permis ca banii sa circule catre teroristi, criminali cibernetici si abuzatorii de copii prin intermediul platformei sale. Sanctiunile istorice (n.r. impuse platformei cripto) si monitorizarea de astazi pentru a asigura conformitatea cu legile si reglementarile SUA marcheaza o piatra de hotar pentru industria monedei virtuale. Orice institutie, oriunde se afla, care doreste sa culeaga beneficiile sistemului financiar american trebuie, de asemenea, sa respecte regulile care ne feresc pe toti de teroristi, adversari straini si criminalitate sau sa se confrunte cu consecintele legale”, a declarat Yellen.

Procurorul american interimar Tessa Gorman a precizat ca Binance a intermediat tranzactii ilegale intre utilizatorii americani si utilizatorii din jurisdictii sanctionate precum Iran, Cuba, Siria si regiunile ocupate de Rusia din Ucraina.

"De la inceputul existentei sale, Binance si fondatorul Changpeng Zhao au ales cresterea si averea personala in detrimentul respectarii reglementarilor financiare menite sa stopeze spalarea banilor din activitati criminale. Deoarece Changpeng Zhao a operat cu buna stiinta o platforma financiara fara garantii de baza impotriva spalarii banilor, compania a intermediat tranzactii ilegale intre utilizatorii americani si utilizatorii din jurisdictii sanctionate precum Iran, Cuba, Siria si regiunile ocupate de Rusia din Ucraina - tranzactii din care Binance profitat obtinand comisioane semnificative”, a declarat procurorul american interimar Tessa Gorman pentru districtul de vest al Washingtonului.

Dupa cum au aratat comunicarile interne ale Binance, se mentioneaza in comunicat, angajatii Binance au recunoscut in fata anchetatorilor americani ca bursa cripto nu avea protocoale pentru a semnala sau raporta tranzactiile cu risc de spalare a banilor. Din cauza esecului Binance de a implementa un program eficient de combatere a spalarii banilor, actorii iliciti au folosit platforma cripto in diferite moduri, inclusiv prin efectuarea de tranzactii pentru combinarea serviciilor care au ascuns sursa si proprietatea criptomonedelor, transferul de venituri ilicite din variantele de ransomware; si mutarea veniturilor din tranzactiile de pe piata darknet, hack-uri si diverse escrocherii legate de internet, sustin anchetatorii americani.

Termenii financiari ai acordului autoritatilor din SUA cu Binance

Ca parte a acordului de recunoastere a vinovatiei, Binance a fost de acord „sa renunte la 2,5 miliarde USD si sa plateasca o amenda penala de 1,8 miliarde USD pentru o sanctiune financiara totala de 4,3 miliardeUSD. Binance a fost, de asemenea, de acord sa fie supravegheata de un monitor independent de conformitate timp de trei ani si sa remedieze si sa-si imbunatateasca programele de combatere a spalarii banilor si a sanctiunilor. Binance, separat, a incheiat acorduri cu CFTC, FinCEN si OFAC, iar DOJ va credita aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru aceste rezolutii”, se mentioneaza in comunicat.

Acordul dintre oficialii americani si Binance a dus la inchiderea, in mare parte, a celor mai multe dintre investigatiile civile si penale cu care se confrunta bursa cripto in SUA. Binance mai are inca un dosar civil pe rol cu Comisia pentru Valori Mobiliare si Schimb (SEC) din SUA, care a acuzat Binance, Binance.US si CZ de incalcarea legii valorilor mobiliare in iunie

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani