BIDEN BAGA SPAIMA IN PIATA CRIPTO – Bitcoin se prabuseste, iar intreaga piata pierde 200 miliarde de dolari dupa anuntul administratiei americane privind modificarea Codului fiscal

1906

Pretul Bitcoin a scazut vineri, 23 aprilie, sub 50.000 de dolari, fiind prima data cand criptomoneda se tranzactioneaza sub aceasta valoare de la inceputul lunii martie. Un adevarat cutremur s-a declansat pe piata criptomonedelor dupa ce presedintele Joe Biden a dezvaluit joi o serie de modificari propuse la codul fiscal american. Administratia SUA are in plan cresterea impozitarii castigurilor din piata de capital la aproximativ 40% pentru persoanele care castiga mai mult de 1 milion de dolari, iar acest lucru a declansat o panica generalizata pe toate pietele bursiere.

Vineri, in jurul orei 10 dimineata, ora Londrei, Bitcoin a scazut cu peste 8% in 24 de ore, la 48.687 USD, conform datelor Coin Metrics, citate de cnbc.com. A doua criptomoneda ca valoare, Ethereum, a scazut la randul sau la 2.211 dolari, un minus de peste 12% intr-o singura zi, in timp ce XRP, a cincea criptomoneda dupa capitalizare, a scazut cu aproape 19%.

Intreaga piata a criptomonedelor a intrat pe un trend descendent, iar prabusirea a eliminat peste 200 de miliarde de dolari din intreaga valoare a monedelor digitale disponibile pentru tranzactionare, potrivit datelor CoinMarketCap.

Piata a crescut destul de mult in ultimele luni si probabil ca se racoreste inainte de urmatoarea etapa de crestere”, a declarat Vijay Ayyar, seful dezvoltarii afacerilor la bursa de criptomonede Luno, pentru CNBC.

Presa americana relateaza ca presedintele Biden intentioneaza sa creasca impozitul pe castigurile de capital pe termen lung pentru cei mai bogati americani la aproapa 40%, inclusiv o suprataxa. Aceasta ar fi mai mare decat cea mai ridicata rata de impozitare a veniturilor salariale. Noua rata de impozitare se va aplica activelor, inclusiv asupra celor digitale, detinute in conturi impozabile si vandute dupa mai mult de un an.

Acest lucru a declansat peste noapte panica in randul investitorilor si un val de exituri pe pietele bursiere, toti cei trei indici majori din SUA incheind sesiunea de joi pe rosu, scrie CNBC. Analistii au spus ca temerile cu privire la propunerea de impozitare a castigurilor de capital inaintata de administratia Biden s-ar putea extinde si asupra investitorilor cripto, care au avut un an grozav, in contextul in care pretul Bitcoin a crescut de peste sase ori in ultimele 12 luni. Numai in 2021, Bitcoin a crescut cu 66%, in timp ce Ethereum a crescut cu peste 200%.

Totusi, mentioneaza postul american, un antreprenor cripto a spus ca Biden ar putea sa faca o favoare industriei.

Ar avea un sens si mai mare sa jucam acel vechi truc din cartea inteligenta de gestionare a finantelor: imprumutati-va activele pentru a evita impozitele pe castigurile de capital”, a declarat Antoni Trenchev, cofondator al criptocreditorului Nexo.

In pofida faptului ca volatilitatea Bitcoin s-a redus extrem de mult dupa intrarea masiva a investitorilor institutionali in 2021 in piata cripto, ingrijorarile cu privire la „represiunea” guvernelor prin reglementarea criptomonedelor continua sa tulbure piata.

Jesse Powell, CEO al unei mari platforme de schimb de criptomonede – Kraken, a avertizat clientii ca guvernele ca ar putea limita utilizarea bitcoinului si a altor criptomonede.

India intentioneaza sa introduca o lege care sa interzica tranzactionarea sau chiar proprietatea criptomonedelor, a raportat Reuters luna trecuta. In februarie, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a numit Bitcoin un „activ extrem de speculativ” si a spus ca este ingrijorata de pierderile potentiale pentru investitori.

Autoritatile din intreaga lume cauta cum sa reglementeze bitcoin. Adjunctul guvernator al Bancii Populare din China, a numit recent bitcoin o „alternativa de investitii” adoptand un ton mai progresiv asupra criptomonedelor dupa o represiune acerba a autoritatilor de reglementare chineze in 2017 si 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole