BANII STRANSI DE STAT IN 2023 – Au crescut incasarile din impozitul pe profit. Procentul platit de banci. Cheltuielile de personal au insumat 132,7 miliarde de lei, in crestere cu 12,8%. Iata procentul platit de banci (Document)
Raport al Ministerului de Finante condus de Marcel Bolos (foto) pe economia Romaniei pentru 2023 cu privire la executia bugetului general consolidat. Incasarile din impozitul pe profit au insumat 29,13 miliarde de lei, consemnand o crestere de 9,2% (an/an), sustinuta de avansul incasarilor din impozitul pe profit de la agentii economici (12,1%) si de la bancile comerciale (13,5%), atenuat insa de redirectionarea din impozitul pe profit a sumei de -0,8 mld lei pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private (conform Legii nr. 322/2021).
Incasarile nete din TVA au inregistrat 104,33 miliarde de lei, in crestere cu 10,9% (an/an). Comparativ cu dinamica inregistrata in 2022, in 2023 se remarca o evolutie mai temperata a acestei categorii de venituri, explicata atat de decelerarea bazei macroeconomice relevante (si pe fondul unui efect de baza ridicat aferent anului anterior), cat si de majorarea restituirilor de TVA cu 8,2%, fata de nivelul rambursat in aceeasi perioada a anului trecut (30,3 miliarde de lei in 2023, comparativ cu 28,0 miliarde lei in 2022).
Mai multi bani din accize
Conform Finantelor, veniturile din accize au insumat 37,26 miliarde de lei, consemnand o crestere de 5,5% fata de 2022. In structura, incasarile din accizele pentru produsele din tutun au inregistrat un avans de 10,4% (influentat si de cresterea accizei la tigarete de la 1 aprilie 2023), in timp ce dinamica incasarilor din accizele pentru produsele energetice a devenit pozitiva (1,1%), pe fondul evolutiei favorabile inregistrata in luna decembrie (+23,3%). Evolutia lunara a incasarilor din accize prezinta in general o volatilitate mai ridicata, determinata de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscala a produselor accizabile.
Veniturile nefiscale au insumat 42,66 miliarde de lei, consemnand un avans de 7,5% (an/an), sustinut de incasarile din dividende si sumele din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Pe de alta parte, s-a inregistrat o diminuare a incasarilor din redevente - pe fondul evolutiei descendente a preturilor energiei, respectiv a varsamintelor din veniturile nete ale BNR. Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 67,71 miliarde de lei, in crestere cu 39,8% (an/an).
Au crescut cheltuielile bugetare
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 611,35 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 13,0% comparativ cu 2022. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2023 si-au mentinut ponderea la nivelul de 38,6% din PIB.
Cheltuielile de personal au insumat 132,7 miliarde de lei, in crestere cu 12,8% comparativ cu anul precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal si-au mentinut ponderea la nivelul de 8,4% din PIB. Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 77,16 miliarde de lei, in crestere cu 6,5% comparativ cu anul 2022. O crestere se reflecta la bugetele locale, respectiv 3,3% comparativ cu anul precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 17,1% pentru decontarea medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale de sanatate. Cheltuielile cu dobanzile au fost de 30,62 miliarde de lei, cu 1,53 miliarde lei mai mult fata de anul precedent, respectiv 5,2% comparativ cu anul anterior.
Banii pentru pensii
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 191,01 miliarde lei in crestere cu 9,6% comparativ cu anul precedent. Conform ministerului de Finate, evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5%, respectiv de la 1.586 lei la 1.785 lei, a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari (pensia minima) de la 1.000 lei la 1.125 lei, de acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale caror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, precum si de acordarea celei de-a 13-a indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati sub forma unei indemnizatii compensatorii. Cheltuielile cu asistenta sociala au fost influentate si de platile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale, respectiv pe anul 2023, au fost in suma de 4,50 miliarde lei, precum si de majorarea alocatiilor de stat pentru copii incepand cu 1 ianuarie 2023.
Cheltuielile cu subventiile au fost de 18,01 miliarde de lei, in principal, aceasta suma reprezinta subventii pentru transportul de calatori, pentru sprijinirea producatorilor agricoli, precum si pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale al consumatorilor noncasnici (6,05 miliarde de lei) care reprezinta 33,58% din total subventii. Alte cheltuieli au fost de 10,91 miliarde de lei, reprezentand in principal sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, sustinerea cultelor, alte despagubiri civile.
*Cititi aici raportul integral al Ministerului de Finante