Grid star
eveniment

BANII ROMANILOR SI PRETURILE – Ce se intampla cu 42 la suta din contractele de munca. Veniturile obtinute (Document)

Cifre ingrijoratoare: 42 la suta din contractele de munca inregistrate la ianuarie 2022 aveau un venit mai mic sau egal cu salariul minim.

Banca Nationala a Romaniei arata in Raportul asupra stabilitatii financiare ca evolutia venitului mediu net a fost in linie cu cresterea preturilor de consum, indicele castigului salarial real fiind stabil la martie 2022 comparativ cu anul anterior. Cu toate acestea, persista divergente importante din perspectiva distributiei veniturilor salariale: 42 la suta din contractele de munca inregistrate la ianuarie 2022 aveau un venit mai mic sau egal cu salariul minim, pe cand ce 13 la suta din persoane au raportat un castig salarial peste medie.

Urbanul, peste rural

Suplimentar, se mentine un grad ridicat de eterogeneitate din punct de vedere regional (gospodariile din regiunea Bucuresti-Ilfov au raportat venituri banesti de doua ori mai mari fata de cele din regiunea de Nord-est), cat si intre mediul urban si cel rural (gospodariile din mediul urban au raportat venituri banesti medii cu 50 la suta mai ridicate fata de cele din mediul rural ).
"Aceste evolutii demonstreaza ca pentru a sustine cresterea intermedierii financiare in mod sustenabil este necesara diminuarea economiei nefiscalizate, cresterea incluziunii financiare pentru zonele rurale, dar si crearea de locuri de munca in industriile cu valoarea adaugata ridicata”, precizeaza Banca Centrala.

Indatorarea populatiei

Indatorarea totala a populatiei s-a majorat cu 9 la suta la martie 2022 comparativ cu martie 2021, ponderea in PIB fiind in usoara scadere (15,6 la suta, -0,6 pp). Cea mai importanta componenta a indatorarii populatiei se mentine categoria creditelor ipotecare bancare (56 la suta din total, respectiv 103 miliarde lei), acestea avand si cea mai ridicata rata de crestere (12 la suta).
Creditele de consum bancare, reprezentand 34 la suta din totalul indatorarii populatiei, s-au majorat cu 5 la suta in perioada martie 2021-martie 2022, comparativ cu o diminuare de 2 la suta in cursul anului 2020. In final, creditele acordate de catre IFN-uri au o pondere de 5 la suta in totalul indatorarii populatiei, majorandu-se cu 8,4 la suta.

*Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani