Grid star
eveniment

BANII PRIMITI DE SALARIATI IN SITUATII DE CRIZA – Procentul prevazut in proiectul de lege. Parlamentul decide (Document)

O noua propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 privind Codul Muncii a fost depusa in Senat. Este vorba despre aplicarea masurilor de tipul kurzarbeit in situatii de criza.

Daca propunerea legislativa va fi adoptata, se instituie posibilitatea ca in anumite situatii de criza, care vor fi definite prin Hotarare de Guvern sau prin decizii ale altor autoritati publice locale, de exemplu inundatii in anumite zone, seceta, razboi in vecinatatea Romaniei, sa se aplice masuri de urgenta.

Proiectul prevede:

-posibilitatea reducerii unilaterale a timpului de munca al salariatilor cu cel mult 80% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si reducerea corespunzatoare a salariului;

-pe durata reducerii unilaterale a timpului de munca salariatii afectati de masura sa beneficieze de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractual individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut orar prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat;
-indemnizatia prevazuta mai sus sa fie suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului si dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea;
-indemnizatia sa fie venit asimilat salariului si supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii.
Se mai arata ca salariatul va beneficia de toate celelalte drepturi aferente timpului de munca prevazut in contractul individual de munca.

Somajul tehnic

"Faptul ca Romania a reusit sa aiba, in ultimii doi ani, una dintre cele mai mici rate ale somajului din Uniunea Europeana, intr-o perioada de criza sanitara si economica, se datoreaza in buna parte masurilor active adoptate inca de la inceputul pandemiei. Statul a sustinut angajatii si angajatorii prin plata somajului tehnic prin masuri de tipul kurzarbeit intr-o perioada dificila economic, prin aplicarea unor instrumente de sprijin care au raspuns rapid si eficient nevoilor acestora.
Experienta acestor ani ne-a mai aratat insa un lucru important: faptul ca piata muncii din Romania are nevoie de flexibilizare, pentru a se putea adapta atat la situatiile de criza, de oricare ar fi acestea, cat si la un tendintele de pe piata europeana, mai ales in contextul digitalizarii relatiilor de munca. In acelasi timp, reglementam somajul tehnic care poate fi decis, la fel ca masurile de tip kurzarbeit, la nivel local: ca urmare a intreruperii activitatii, determinata de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu sau a altei situatii exceptionale constatate prin Hotarare de Guvern sau prin Decizie a Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta, justificata de o situatie neprevazuta care determina oprirea fortata a activitatii pe o perioada de timp mai mare de doua saptamani, angajatii beneficiaza, din bugetul de stat, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut.

Beneficiarii

De aceste masuri vor beneficia urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
b) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
c) publicitate - grupa 731;
d) alte activitati recreative si distractive - grupa 932”
, se arata in expunerea de motive.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani