Grid star
litigii

Banii politistilor: decizia Inaltei Curti (Minuta)

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corina Corbu (foto) a pronuntat o dezlegare de drept pe  Legea 360/2002 privind Statutul politistului. Concret, s-a decis ce se intampla cu drepturile salariale ale politistilor care au fost suspendati, insa, ulterior au fost repusi in functie. 

Potrivit ICCJ, masurile repunerii politistului „in functia detinuta si in toate drepturile avute la data punerii la dispozitie sau suspendarii, inclusiv de compensare a celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispozitie sau suspendarii”,  includ:
– actualizarea sumelor achitate ca urmare a repunerii in functie cu rata indicelui de inflatie;
– plata dobanzii legale penalizatoare, calculate incepand cu ziua urmatoare scadentei fiecarui salariu lunar din perioada punerii la dispozitie si pana la data platii efective;
– plata retroactiva a valorii corespunzatoare sporului pentru absolvirea institutiilor de invatamant superior, cu diploma de licenta.
Inalta Curte a mai stabilit ca masura compensarii drepturilor de care a fost privat politistul pe perioada punerii la dispozitie sau a suspendarii nu include compensarea in bani a concediului de odihna suplimentar neefectuat.

Prezentam minuta ICCJ:

“Admite, in parte, sesizarea formulata de Tribunalul Cluj – Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale, in Dosarul nr. 6.150/117/2023, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea dispozitiilor art. 27/29 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a dispozitiilor art. 60 alin. (3) al anexei nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, masurile repunerii politistului „in functia detinuta si in toate drepturile avute la data punerii la dispozitie sau suspendarii, inclusiv de compensare a celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispozitie sau suspendarii”, si „repunerii in toate drepturile banesti avute la data punerii la dispozitie, respectiv a suspendarii din functie, inclusiv compensarea drepturilor salariale de care au fost private pe perioada punerii la dispozitie, respectiv a suspendarii din functie, actualizate potrivit majorarilor sau indexarilor salariale”, includ:
– actualizarea sumelor achitate ca urmare a repunerii in functie cu rata indicelui de inflatie;
– plata dobanzii legale penalizatoare, calculate incepand cu ziua urmatoare scadentei fiecarui salariu lunar din perioada punerii la dispozitie si pana la data platii efective;
– plata retroactiva a valorii corespunzatoare sporului pentru absolvirea institutiilor de invatamant superior, cu diploma de licenta, astfel cum este reglementata de dispozitiile art. 341  alin. (1) lit. b) si alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile ulterioare, daca la data punerii la dispozitie isi desfasura activitatea in domenii corespunzatoare studiilor absolvite.
In interpretarea dispozitiilor art. 27/29 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, si a dispozitiilor art. 13, art. 16 si art. 4 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.578/2002 privind conditiile in baza carora politistul are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii si invoiri platite, concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare, cu modificarile ulterioare, masura compensarii drepturilor de care a fost privat politistul pe perioada punerii la dispozitie sau a suspendarii nu include compensarea in bani a concediului de odihna suplimentar neefectuat.

Respinge, ca inadmisibila, sesizarea privind interpretarea dispozitiilor art. 27/29 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul includerii sau neincluderii, in categoria drepturilor cuvenite politistului repus in functie, a totalitatii ‘sporurilor si drepturilor pecuniare aferente functiei pe care fiecare dintre reclamanti ar fi detinut-o in lipsa punerii la dispozitie, incluzand, insa fara a se limita la, sporul de fidelitate, sporul pentru studii superioare, sporul pentru pastrarea confidentialitatii etc.; avansarile in grad; majorarile salariului de functie/salariului de baza cu 7,5% pentru titlul de specialist de clasa/domeniu functional clasa I (…)’.
Obligatorie potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Iata prevederile articolului 27/29 din Legea 360/2002

“Atunci cand s-a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, renuntarea la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei, precum si in cazul incetarii procesului penal, politistul este repus in functia detinuta si in toate drepturile avute la data punerii la dispozitie sau suspendarii, inclusiv de compensare a celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispozitie sau suspendarii”. 
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani