Grid star
eveniment

BANII PLATITI PE AMENZI SE RESTITUIE – Procedura de aplicare. Ce se intampla daca aveti datorii la stat (Document)

Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica proiectul privind procedura prin care romanii care au platit amenzi pentru necompletarea formularului digital de intrare in Romania  isi vor primi banii inapoi.

Extrem de important, daca aveti datorii la stat, sumele solicitate se vor restitui numai dupa efectuarea compensarii acestor obligatii bugetare restante. Concret, din suma pe care o aveti de primit se scade ce aveti de dat, iar diferenta se restituie.

Potrivit proiectului, cei care solicta restituirea banilor trebuie sa faca o cerere la organul fiscal, insotita de copii ale documentelor de plata si a actului de identitate ale platitorului/solicitantului. Aceasta trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
a) numele si prenumele solicitantului;
b) codul numeric personal;
c) domiciliul solicitantului:
d) suma si natura creantei solicitate la restituire;
e) codul IBAN aferent contului in care se solicita restituirea, in cazul in care nu se opteaza pentru restituirea sumei in numerar;
f) banca la care este deschis contul in care se solicita restituirea sumei;
g) motivul pentru care se solicita restituirea sumei, temeiul legal al solicitarii si documente justificativ.

Compensare daca solicitantul are datorii

In cazul in care, dupa primirea documentatiei complete inaintate de solicitant si verificarea datelor din evidenta pe platitori, organul fiscal local competent constata existenta unor obligatii fiscale restante ale solicitantului care a depus cerere de restituire, sumele solicitate se vor restitui numai dupa efectuarea compensarii acestor obligatii bugetare restante.
In cazul in care suma de restituit este mai mica decat obligatiile restante ale solicitantului, se efectueaza compensarea pana la concurenta sumei de restituit.
In cazul in care suma de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatii restante ale solicitantului, compensarea se efectueaza pana la concurenta obligatiilor restante, diferenta rezultata restituindu-se solicitantului.

Amenzi de 3.000 lei

Formularul PLF s-a aplicat in perioada decembrie 2021- martie 2022, iar necompletarea lui a fost penalizata cu amenzi de pana la 3.000 de lei.
In expunerea de motive se arata ca din decembrie, dupa intrarea in vigoare a OUG privind implementarea formularului digital de intrare in Romania, s-au dat mii de amenzi romanilor care s-au intors in tara si nu au completat formularul digital de intrare in Romania (PLF), din lipsa de informare sau pentru ca nu au stiut cum sa acceseze platforma, sau care au completat documentul, dar datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnica sau dintr-o problema birocratica.
Initiatorii au motivat necesitatea legii si prin faptul ca sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de cate 3.000 de lei dupa ce au trecut frontiera mai multe zile la rand pentru a merge la lucru intr-o localitate din tarile vecine Rornaniei. De asemenea, in baza acestor prevederi au fost amendati si piloti si insotitorii de zbor.

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani