Grid star
eveniment

Banii pentru plata pensiilor: Finantele anunta ce se intampla dupa marirea pragului de impozitare

Ministrul de Finante, Marcel Bolos, a declarat ca impactul bugetar in urma cresterii pragului de impozitare de la 2.000 lei la 3.000 lei este de 662 de milioane. Bolos da asigurari ca aceasta facilitate nu pericliteaza sub nicio forma plata la timp a pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari si acordarea acestor drepturi.

Bolos a anuntat ca au fost transferati 12,5 miliarde de lei in conturile Casei Nationale de Pensii, urmand ca alimentarea sa fie facuta in fiecare luna:

“Este o obligatie pe care Ministerul Finantelor o va duce la bun sfarsit la termenele scadente, fara niciun fel de problema”. 

Iata declaratiile facute de Marcel Bolos:

“Impactul bugetar este de 662 de milioane de lei pe care il avem din aceasta facilitate pe care o acordam pensionarilor si nu pericliteaza sub nicio forma acest demers foarte important pentru pensionari, respectiv plata la timp a pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari si acordarea acestor drepturi dupa ani multi de munca si grei pentru ca aceste inechitati din sistemul public de pensii sa fie inlaturate, deci nu avem o influenta, respectiv un impact major in anul 2024 in privinta acestui plafon de venit pentru care este acordata scutirea.
Am transferat banii, 12,5 miliarde de lei au fost transferati in conturile Casei Nationale de Pensii si le uram mult succes in distribuirea banilor. Nu se pune problema sub nicio forma ca in fiecare luna sa ne onoram aceasta obligatie. Nu intamplator am luat de-a lungul timpului masurile care au fost necesare pentru imbunatatirea colectarii, pentru combaterea evaziunii fiscale, pentru ca aceste resurse care asigura tot ce inseamna cheltuielile publice ale statului vin, dupa cum stim, din veniturile fiscale pe care le colectam. Urmeaza in data de 1 octombrie sa transferam, de asemenea urmatoarea transa, de 2,5 miliarde de lei”.

Vot in Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a votat marti, 3 septembrie 2024, proiectul de lege pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea 227/2015 privind Codul fiscal prin care se reglementeaza impozitarea pensiilor, proiect adoptat deja de Senat. Astfel, pragul de impozitare a crescut la 3.000 lei, de la 2.000 de lei, cat este acum. Impozitul va reprezenta 10% din diferenta ce depaseste 3.000 de lei. Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
In expunerea de motive se arata ca in momentul de fata venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea 2 din 12 ianuarie 2017, de la o valoare initiala de 1.050 lei, la 2.000 lei.
Initiatorii precizeaza ca in ultimii ani nu au mai intervenit ajustari asupra acestui plafon care stabileste venitu! impozabil lunar din pensii, desi inflatia anuala a variat intre 3% si peste 14%. Mai mult decat atat, majoririle succesive ale punctului de pensie operate in perioada 2017-2022 au determinat cresterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru multi pensionari, majorari care, in parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depaseau nivelul de 2.000 de lei.


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani