Banii pentru pensii: ministrul Finantelor a fost anuntat unde se duc 11 miliarde lei
30 August 2024 09:16 Lumea Banilor 593A fost alimentat contul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) pentru a se face plata pensiilor marite de la 1 septembrie 2024.
Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), a anuntat joi, 29 august 2024, ca s-au alocat 11,6 miliarde lei pentru asigurarea platii tuturor pensiilor calculate si majorate:
“Pasul urmator este ca si reprezentantii Casei Nationale de Pensii sa duca la Trezoreria Municipiului Bucuresti dispozitiile de repartizare catre teritoriu, iar romanii sa inceapa sa primeasca banii incepand cu 1 septembrie".
Prag marit
De la 1 octombrie 2024 va creste pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cat este acum, la 3.000 de lei. Ministrul Muncii, Simona Bucura, a precizat ca impozitul va reprezenta 10% din diferenta ce depaseste 3.000 de lei.
Noua lege privind sistemul public de pensii a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2024. Legea prevede in acest an doua mariri. Prima, din 1 ianuarie, este marirea cu 13,8% a punctului de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. A doua de la 1 septembrie 2024, atunci cand pensiile se majoreaza in urma recalcularii, iar aici apar nemultumirile.
In ultima perioada, mai multi romani au reclamat ca au primit decizii de recalculare prin care le-au fost micsorate pensiile. Lumea Banilor prezinta prevederile Legii 360/2023 in care se precizeaza punctual cuantumul sumei pe care o incaseaza seniorii dupa recalculare. Teoretic, pensia nu are cum sa scada, iar daca acest lucru se intampla, este vorba de o greseala de calcul. Daca in urma recalcularii reise o suma mai mica, se pastreaza cea aflata in plata.
Articolul 144, alin. (6) din Legea 360/2023 prevede:
“In cazul in care, in urma procesului de recalculare rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata sau cuvenit, se plateste pensia in cuantumul stabilit si aflat in plata anterior recalcularii, pana la data la care se va obtine un cuantum al pensiei mai mare decat acesta ca urmare a majorarii valorii punctului de referinta”.
Ceea ce inseamna ca legal, pensiile nu au cum sa scada. Cel mult, pot exista situatii in care nu exista crestere.
Contestarea deciziilor
Noua lege a pensiilor reglementeaza si procedura prin care romanii pot contesta deciziile de recalculare a pensiilor. In instanta, in termen de 45 de zile de la comunicare. Dupa aceasta perioada, nu se mai poate face nimic.
Prezentam prevederea articolului 127 din Legea 360/2023:
“(1) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, in termen de 45 de zile de la comunicare, la instanta judecatoreasca competenta;
(2) Deciziile necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive”.
Presedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, ii sfatuieste insa pe cei nemultumiti sa faca o minima procedura prealabila, sa mearga la ghiseele Caselor Teritoriale de Pensii, fie in audienta la directorul Casei Teritoriale de Pensii pentru a cere lamuriri, in primul rand, cu privire la decizia de recalculare, inainte sa se adreseze instantei de judecata.