BANII PENTRU HORECA: INFUZIE DE CAPITAL DE PESTE 400 MILIOANE DE EURO – Anunt in guvern: “Am inchis, in sfarsit"
Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a declarat in sedinta de guvern ca schema de ajutor de stat HoReCa s-a incheiat.
Potrivit acestuia, in total s-au achitat aproape 2,2 miliarde de lei. Primul miliard in decembrie, reprezentand o prorata de 47%, iar diferenta in ultima saptamana, reprezentand 53%:
“In fond, discutam de o infuzie de capital in activitatea turistica de peste 400 de milioane de euro in doar doua luni”.
Granturi pentru microintreprinderi
Referitor la Masura 1, cea care asigura granturi pentru capital de lucru pentru microintreprinderi, Cadariu a precizat ca se afla in proces de analiza a dosarelor depuse cea de-a doua etapa. In prima au fost 17.000 de beneficiari platiti. S-au cheltuit doar 35 de milioane de euro si au ramas disponibile 65 de milioane de euro. In prezent, sunt aproximativ 33.000 de cereri depuse.
Eliminarea intermediarilor
Ministrul Antreprenoriatului si Turismului a vorbit si despre reluarea celor doua programe de promovare externa, participarea la targurile internationale cu standuri de tara, in care agentii economici pot participa cu standuri proprii. Este vorba despre tagurile pentru turism, dar si la programul pentru promovarea externa, reprezentand targurile pentru comert exterior:
"Ca o paranteza, vorbim despre vestitul program care a generat nenumarate plangeri penale in cursul anului trecut. Fiind o legislatie in vigoare, am reluat functionarea acestui program pe baza prevederilor actuale insa, vom veni saptamana viitoare, probabil, cu o ordonanta de urgenta care sa il ajusteze, in sensul de a elimina intermediarii. Prezenta acestora, in fond, reprezenta aproximativ 15% din sumele alocate”.
Iata declaratiile facute de ministrul Turismului:
“De la preluarea mandatului, am avut extrem de multe intalniri cu reprezentatii mediului de afaceri, multe dintre ele la nivel de prim-ministru. In momentul de fata, sintetic, suntem in situatia in care avem sapte obiective indeplinite pentru ceea ce ne-am propus in acest an.
In primul rand, in decembrie a fost adoptata ordonanta de urgenta privind prelungirea voucherelor de vacanta. Aici doar as vrea sa semnalez un angajament pe care trebuie sa il indeplineasca Ministerul de Finante si anume sa fie functionala platforma E-facturare pentru relatia intre agentii economici privati. Tot in luna decembrie am inchis editia a doua a programului de granturi Start-Up Nation. Atunci am achitat 40 de milioane de lei pentru ultimele 200 de proiecte.
Pot sa va anunt ca astazi, 2 februarie, am inchis in sfarsit si schema de ajutor HoReCa. In total, s-au achitat aproape 2,2 miliarde de lei; primul miliard in decembrie, reprezentand o prorata de 47%, iar diferenta in ultima saptamana, reprezentand 53%. In fond, discutam de o infuzie de capital in activitatea turistica de peste 400 de milioane de euro in doar doua luni.
Cu privire la Masura 1, cea care asigura granturi pentru capital de lucru pentru microintreprinderi, suntem in proces de analiza a dosarelor depuse cea de-a doua etapa. In prima au fost 17.000 de beneficiari platiti; s-au cheltuit doar 35 de milioane de euro si au ramas disponibile 65 de milioane de euro. Acum sunt aproximativ 33.000 de cereri depuse. Ne propunem sa lucram pe calupuri de cate 5.000 de beneficiari, astfel incat atunci cand terminam analiza si incheiem contractele, sa putem face platile.
In legatura cu Masura 2, acolo exista la momentul preluarii mandatului un deficit de 570 de milioane de lei pentru ultimii 2.885 de beneficiari. S-a asigurat aceasta suma in bugetul ministerului, iar astazi cu un proiect in prima lectura pentru a face o corectura pe titlul bugetar, care sa ne permita folosirea baniilor. Totodata, acesta va sta la baza unui act aditional intre institutia noastra si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, necesar pentru a inchide Masura 2 in cursul lunii februarie.
Promovarea Romaniei
De asemenea, mentionez si alte doua masuri pe care le-am luat in sprijinul mediului de afaceri si care sunt in functiune. Este vorba despre reluarea celor doua programe de promovare externa, insemnand participarea la targurile internationale cu standuri de tara, in care agentii economici pot participa cu standuri proprii. Ma refer aici la tagurile pentru turism, dar si la acel program pentru promovarea externa, reprezentand targurile pentru comert exterior.
Ca o paranteza, vorbim despre vestitul program care a generat nenumarate plangeri penale in cursul anului trecut. Fiind o legislatie in vigoare, am reluat functionarea acestui program pe baza prevederilor actuale insa, vom veni saptamana viitoare, probabil, cu o ordonanta de urgenta care sa il ajusteze, in sensul de a elimina intermediarii. Prezenta acestora, in fond, reprezenta aproximativ 15% din sumele alocate.
In acest stadiu suntem in momentul de fata; lucram cu echipele din minister pentru a ajunge sa derulam in cursul acestui an cel putin 10 programe care sa vina in sprijinul mediului de afaceri, indiferent ca discutam de agenti economici aflati la inceput de drum, intre 0 si 3 ani sau agenti economici mai vechi, despre de granturi sau de scheme care sa le asigure garantarea unor credite, ori inclusiv despre un program care sa presupuna acordarea de credite cu dobanda subventionata din partea ministerului.”