Grid star
eveniment

Banii pensionarilor: prevederile din lege (Document)

Lumea Banilor prezinta cum se calculeaza pensia potrivit noii legi. Astfel, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta.

Concret, din 2025, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. Potrivit Legii 360/2023, incepand cu 2025, procentul de majorare nu poate fi mai mare decat procentul de crestere al veniturilor din contributiile de asigurari sociale la buget sau rata medie anuala a inflatiei din ultimii 2 ani.

Iata prevederile din lege privind modalitatea de calcul:

Articolul 83
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1), fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Articolul 84
(1) Valoarea punctului de referinta prevazuta la art. 83 alin. (1) reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrarii in vigoare a prezentei legi si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv nivelul 25.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta este de 81 de lei.
(3) Incepand cu anul urmator intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
(4) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (3) are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de referinta se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(5) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (3) au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta.
(6) In anul 2024, valoarea punctului de pensie prevazuta pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majoreaza cu 13,8% si este de 2.032 de lei.
(7) Incepand cu anul 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea prevederilor alin. (3)-(5) nu poate fi mai mare decat procentul de crestere al veniturilor din contributiile de asigurari sociale la buget sau rata medie anuala a inflatiei din ultimii 2 ani, indicatori definitivi, cunoscuti in ultimii 2 ani anteriori, comunicati de Institutul National de Statistica, situatie in care se acorda procentul cel mai avantajos.

>>Legea 360/2023

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani