Banii din privatizari vor fi folositi pentru acordarea de imprumuturi. Finantele au scris Ordonanta de Urgenta: statul imprumuta statul (Document)
Unitatile administrativ-teritoriale care au inregistrat blocaje ca urmare a lipsei de resurse financiare pentru finalizarea proiectelor in curs vor putea cere imprumuturi in limita de 1 miliard de lei, iar banii care se vor trage sunt cei obtinuti din privatizari.
Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de OUG pentru asigurarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in vederea cresterii capacitatii de asigurare a reprezentarii statului in litigiile arbitrale si judiciare internationale si asigurare a cresterii capacitatii de administrare a proprietatii publice a statului.
In Nota de Fundamentare se arata ca unitatile administrativ-teritoriale au inregistrat blocaje ca urmare a lipsei de resurse financiare in bugetele locale, iar mecanismul de acordare a imprumuturilor prevazut in proiectul de act normativ solutioneaza unele probleme urgente. In prezent sunt inca in implementare proiecte cu finantare nerambursabila din perioada de programare 2014-2020 ce trebuiau finalizate pana la 31 decembrie 2023, dar care, din diferite motive au fost declarate ca fiind nefinalizate sau nefunctionale. Cheltuielile au fost influentate de conjunctura economica defavorabila, iar in contextul actual, veniturile la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au fost afectate semnificativ fata de anul precedent.
Finantare pentru proiectele in desfasurare
Astfel, se propune ca unitatile administrativ-teritoriale, cu exceptia municipiilor resedinta de judet si a sectoarelor Municipiului Bucuresti, sa poata solicita, inclusiv pentru institutiile publice finantate integral din bugetul local, si pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara din care fac parte, de la Ministerul Finantelor, in cursul anului 2024, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, in limita sumei de 1.000.000 mii lei, pentru:
-asigurarea finantarii cheltuielilor neeligibile in vederea realizarii/finalizarii proiectelor nefinalizate/nefunctionale derulate in cadrul programelor operationale finantate din fonduri europene in perioada de programare 2014 – 2020;
-asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si de la donatori europeni in cadrul programelor interguvernamentale dupa caz, inclusiv pentru finantarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte;
-asigurarea sumelor necesare implementarii proiectelor finantate prin PNRR, aflate in sarcina bugetului local, evidentiate distinct in fiecare contract.
Se plateste dobanda
Dobanda aferenta imprumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, la care se adauga o marja in functie de scadenta imprumuturilor. Rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului.
Marja se stabileste astfel:
-1 punct procentual pentru scadente de pana la 3 ani, inclusiv;
-1,5 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani, inclusiv. Termenul-limita de depunere la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale este 30 septembrie 2024.
De asemenea, prin proiectul de act normativ unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale vor putea efectua trageri din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate in limita sumei de 4.500 milioane lei, permitand astfel autorizarea cererilor de tragere depuse de autoritatile publice locale in vederea finantarii investitiilor publice de interes local.