BANI PENTRU SANATATE – Se aloca 160 milioane euro. Fondurile sunt nerambursabile
Guvernul a aprobat Hotararea privind programele nationale de dotare cu ambulante de terapie intensiva pentru nou-nascuti si cu unitati mobile de screening pentru cancer, precum si programele nationale pentru dotarea cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie, a cabinetelor de planificare familiala si a centrelor comunitare integrate.
Bugetul acestor programe este de aproximativ 160 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Potrivit Executivului, prin implementarea acestor programe se asigura reabilitarea, modernizarea si dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete ale medicilor de familie, cu facilitati de screening, diagnostic precoce si monitorizare a pacientilor cronici.
Prioritatile
Distributia acestor investitii la nivel teritorial a fost astfel gandita incat sa raspunda profilului starii de sanatate a populatiei, prioritizand cabinetele din mediul rural si din urbanul mic, inclusiv zonele defavorizate, pentru a imbunatati gradul de acoperire a serviciilor de asistenta medicala primara inclusiv in comunitatile unde aceste servicii sunt deficitare la ora actuala.
De asemenea, pot fi achizitionate echipamente si/sau dotari necesare pentru 119 cabinete de planificare familiala, echipamente si/sau dotari necesare pentru 200 centre comunitare integrate, precum si 12 unitati mobile de terapie intensiva neonatala pentru asigurarea transportului medicalizat de inalta calitate pentru pacientii nou-nascuti aflati in stare critica.
Dotare cu aparatura
Acestea vor fi repartizate pe regiuni catre unitati sanitare spitalicesti nivel 3, spitale de pediatrie, spitale aflate in subordinea Academiei Romane ce au in componenta clinici universitare coordonatoare de rezidentiat neonatologie sau sectii de neonatologie cu personal medical ce detine experienta in transportul pacientului critic neonatal.
Hotararea de Guvern mai prevede achizitionarea a 10 unitati mobile de screening pentru cancer, care vor fi repartizate centrelor regionale care deruleaza in acest moment activitati de screening cervical si care au deja expertiza in astfel de activitati, in vederea diagnosticarii precoce a cancerului cervical si mamar.