BANI PENTRU ROMANII CARE GAZDUIESC REFUGIATI UCRAINENI – Guvernul a adoptat hotararea

723

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul Ciuca a aprobat vineri, 11 martie 2022, ajutorul pe care il va acorda romanilor care gazduiesc refugiati din Ucraina. Prin aceasta hotarare se stabileste mecanismul concret prin care persoanele fizice, care gazduiesc cetateni straini sau apatrizi aflati in situatii deosebite si provin din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de decontarea cheltuielilor cu hrana.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a declarat ca sprijinul financiar pe care statul il asigura pentru fiecare persoana cazata pentru a acoperi cheltuielile necesare cu hrana este de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoana. Concret, cei care gazduiesc refugiati vor primi 20 de lei pe zi. Aceasta masura, la acest moment, este dimensionata sa asigure sprijin pentru aproximativ 15.000 de cetateni straini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina pentru o perioada de 60 de zile.

Iata declaratia facuta de Dan Carbunaru:

Guvernul a aprobat hotararea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, respectiv Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, a cheltuielilor cu hrana cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, gazduiti de persoane fizice, precum si pentru alocarea unei sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, prevazut in bugetul de stat, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, zilele trecute, ca guvernul intentioneaza sa faca acest lucru pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani care, dupa cum ati vazut, extrem de generos inca din primele zile in care cetatenii ucraineni afectati de agresiunea militara rusa asupra tarii lor au inceput sa vina in Romania, i-au primit in casele lor, i-au adapostit, le-au dat de mancare, au avut grija de aceste familii napastuite.

Efort comun

Iata, guvernul vine in sprijinul celor care au avut astfel de initiative, pentru a putea contribui la acest efort comun, autoritati ale statului si societate civila, voluntari, pentru a fi alaturi de zecile de mii de cetateni ucraineni care deja au ales sa ramana in Romania de la inceputul conflictului din tara lor. Ce se intampla prin acest act normativ? Se stabileste mecanismul concret prin care persoanele fizice, care gazduiesc cetateni straini sau apatrizi aflati in situatii deosebite si provin din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de decontarea cheltuielilor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul il asigura pentru fiecare persoana cazata in fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoana. Aceasta masura, la acest moment, este dimensionata sa asigure sprijin pentru aproximativ 15.000 de cetateni straini sau apatrizi, care provin din zona conflictului armat din Ucraina pentru o perioada de 60 de zile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole