BANI PENTRU PIATA DE CONSTRUCTII - Bugetul pentru 2023 este de 150 milioane de euro. Se incearca echilibrarea balantei comerciale
Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii, care are ca scop implementarea unui program de sprijin pentru acest sector. Suma ce va fi alocata pentru 2023 este echivalentul in lei a 150 milioane euro.
Schema de ajutor de stat are ca scop sustinerea financiara a investitiilor private pentru infiintarea si/sau dezvoltarea capacitatilor de productie pentru produse si materiale de constructii. Finantarea va fi acordata pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de constructii, stimularea investitiilor in judetele mai putin dezvoltate si cresterea productiei interne de produse si materiale de constructii.
Schema fr sprijin este una multianuala, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finantarii se realizeaza cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
Importuri de miliarde de euro
Potrivit ministrului Economiei, Stefan Radu Oprea (foto), Romania importa in prezent materiale de constructii in valoare de 8,2 miliarde euro, iar constructorii au ajuns sa determine crestere economica si o pozitie de 6,3% din PIB, ca si valoare, ca si pondere a acestei industrii.
"Am mai gasit o cifra interesanta, care prin comparatie cu anul, spre exemplu, 2019, cand importam 6,2 miliarde de euro, azi avem 2 miliarde in plus, ceea ce arata dezvoltarea si dinamica sectorului de constructii, pentru ca din pacate, in aceasta perioada n-am produs mult mai mult in Romania. Deci, ceea ce ne dorim este sa echilibram balanta comerciala, ne dorim sa dezvoltam noi capacitati de productie in zonele defavorizate, ne propunem sa sprijinim achizitia de licente, de brevete, sa stimulam proprietatea intelectuala, astfel incat si constructorii romani sa fie mai implicati in partea aceasta de cercetare-dezvoltare pe materiale noi, pe materiale care sunt cerute in conformitate cu noua orientare, cu orientarea Comisiei Europene de a fi mai verzi.Ciclul trebuie sa fie de productie a materialelor, sa fie de asemenea unul integrat in economia circulara. Este o schema de ajutor de stat multianuala, cu o valoare de 150 de milioane de euro pe an, timp de 4 ani”.
Oprea a precizat ca s-a discutat cu cei din constructii, iar acestia au apreciat initiativa, pentru ca, in foarte multe dintre proiectele lor, durata aprovizionarii este unul din factorii care produc intarzieri in executia proiectelor respective.