BANI PENTRU LAPTELE DIN ZONA MONTANA – Programul de investitii. Beneficiarii
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative care reglementeaza programele de sprijin pentru zona montana. In vederea simplificarii si a cresterii predictibilitatii procesului legislativ, trei ordonante de urgenta au fost comasate intr-un singur act normativ.
Astfel, potrivit ministerului Agriculturii, se modifica cadrul legal care aproba Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana, Programul de investitii pentru infiintarea stanelor montane si Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si prelucrare primara a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana.
Platile, pana la sfarsitul lui 2023
Programele se vor derula pana la finele anului 2022, iar platile aferente se pot realiza pana la data de 29 decembrie 2023. Ajutoarele se acorda de catre ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar autoritatea responsabila cu gestionarea schemelor este Agentia Nationala a Zonei Montane.
In urma aprobarii acestui act normativ, se vor pune pe circuitul de avizare Hotararile de Guvern subsecvente ce vor aplica prevederile legilor care reglementeaza programele de sprijin pentru zona montana. Astfel, vor putea fi finantate trei Programe de investitii pentru dezvoltarea sustenabila a zonei montane, respectiv:
Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana, cu urmatoarele tipuri de investitii
- Investitii in realizarea de centre de colectare a laptelui respectiv pentru colectarea si mentinerea in conditii optime a cantitatilor de lapte colectate de la producatori. Capacitatea tancurilor de racire a laptelui este de minimum 1500 litri, iar valoarea maxima eligibila este de 500.000 lei;
- Investitii in realizarea de centre de prelucrare a laptelui, respectiv pentru prelucrarea si pastrarea/depozitarea in conditii optime a produselor rezultate urmare a prelucrarii laptelui. Valoarea maxima eligibila - 1.700.000 lei;
-Investitii in realizarea de centre de colectare si prelucrare a laptelui, respectiv investitie integrata cuprinzand atat componenta de colectare, cat si componenta de prelucrare a laptelui.Valoarea maxima eligibila - 1.900.000 lei.
Programul de investitii pentru infiintarea stanelor montane:
- Investitii in realizarea de stane montane in vederea prelucrarii laptelui si obtinerea produselor derivate din acesta intr-un spatiu amenajat corespunzator, adaposturi pentru animale si pentru crescatorii de animale. Valoarea totala maxima eligibila a proiectului este de 300.000 lei.
Programul de investitii pentru infiintarea stanelor montane si Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si prelucrare primara a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice
- Investitii in realizarea de centre de colectare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice de cultura in zona montana, respectiv pentru colectarea, sortarea, spalarea, conditionarea si depozitarea in conditii optime a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice de cultura, cu valoare totala maxima eligibila a proiectului de 600.000 lei;
- Investitii in realizarea de centre de colectare siprelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montanain operatiuni pentru colectarea, sortarea, spalarea, prelucrarea, conditionarea si depozitarea in conditii optime a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura, cu valoarea totala maxima eligibila a proiectului de 800.000 lei.
Beneficiarii
Beneficiari ai programelor de investitii pot fi persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, grupuri de producatori, cooperative agricole, persoane juridice, persoanele juridice care desfasoara activitati in agricultura si/sau industrie alimentara.
Beneficiarii eligibili, indiferent de tipul de investitie pentru care opteaza, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
-sa isi desfasoare activitatea in zona montana, sa acceseze un singur tip de investitie o singura data pe intreaga perioada de derulare a orogramului, sa nu fi primit sprijin similar prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranzitie.