BANI PENTRU FERMIERI – Fonduri europene in valoare de 391,4 milioane euro. Masurile prevazute in Planul National Strategic
Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea (foto) anunta ca a prevazut in Planul National Strategic (PNS) 2023-2027 o schema de sprijin pentru fermieri in valoare de 391,4 milioane euro.
Potrivit ministerului Agriculturii, fenomenele meteorologice extreme din ultima perioada afecteaza din ce in ce mai mult producatorii agricoli, determinand pierderi de recolta, cu impact major asupra eficientei economice a fermelor si a securitatii alimentare.
Astfel, in 2022 fenomenul de seceta extrema a afectat peste un milion de hectare, conducand la pierderi insemnate de productie si determinand un efort bugetar de peste 365 milioane lei, necesar pentru compensarea pierderilor inregistrate de fermieri numai pentru culturile infiintate in toamna anului 2021.
Recuperarea cheltuielilor
"Aceste fenomene au devenit in ultima perioada tot mai problematice, astfel incat se impune crearea unui mecanism care sa permita fermierilor predictibilitate in recuperarea cheltuielilor efectuate in cazul culturilor calamitate. Necesitatea mecanismului a fost determinata si de faptul ca valoarea despagubirilor cuvenite fermierilor care s-au confruntat cu aceste fenomene nu poate fi prognozata si prevazuta in bugetul de stat”, arata institutia condusa de Petre Daea.
Bugetul
Astfel, s-a prevazut in Planul National Strategic (PNS) 2023-2027 doua forme de sprijin in suma totala de 391,4 milioane euro:
-24,1 milioane euro, sprijin acordat fermierilor pentru acoperirea unui procent din primele de asigurare a culturilor;
-367,3 milioane euro, sprijin acordat fermierilor afectati de pierderile de productie, ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile, constituit din:
-Un procent de 3% pe fiecare an din platile directe cuvenite in perioada 2023-2027 de pana la 293,5 milioane euro;
-Contributia din FEADR in suma de 62,4 milioane euro;
-Contributia de la bugetul national in suma de 11,5 milioane euro.
Daea a emis ordinul
Aceasta forma de sprijin vizeaza implementarea masurii ‘Instrumentul de sprijin al fermierilor afectati de pierderi ale productiei agricole’ din cadrul PNS si degrevarea bugetului de stat de viitoare obligatii financiare catre fermieri, rezultate in cazul aparitiei fenomenelor de calamitare a culturilor agricole, precizeaza ministerul Agriculturii.
”In acest scop, am emis un ordin de ministru pentru constituirea grupului tehnic de lucru care va pune bazele functionarii acestui mecanism de gestionare a riscurilor din agricultura. Prin aceasta interventie avem in vedere sustinerea unor venituri sigure ale fermierilor si rezilienta sectorului agricol, pentru a creste securitatea alimentara pe termen lung, asigurand in acelasi timp sustenabilitatea economica a productiei agricole”, a declarat Petre Daea.