BANI PENTRU FAMILIILE AFLATE IN DIFICULTATE – A fost marita suma. Situatiile in care se acorda ajutorul

665

Guvernul a marit cuantumul unor ajutoare de urgenta care vor fi acordate in acest an pentru sprijinirea familiilor si persoanelor singure afectate de inundatii, alunecari de teren sau fenomene meteorologice periculoase. Banii provin din bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.


Masura a fost luata ca urmare a cresterii  indicelui de cost in constructii cu pana la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de preturi al INS, astfel ca valoarea ajutoarelor de urgenta s-a majorat in medie cu 50% fata de cea acordata anul trecut pentru situatii  similare, respectiv:
-10.000 de lei pentru familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie de peste 75%, inclusiv (fata de suma de 6.000 de lei aprobata in 2021);
-7.000 de lei pentru familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie cuprinsa intre 50%, inclusiv si 75% (4.000 lei in 2021);
-4.500 de lei pentru familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie cuprinsa intre 25%, inclusiv si 50% (2.500 lei/2021);
-2.500 de lei pentru familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie de pana la 25% (1.500 lei/2021);
-1.500 de lei pentru familiile si persoanele singure ale caror bunuri din locuinta au fost deteriorate, indiferent de numarul sau tipul acestora (1.000 lei/2021).
In cazul pierderii de vieti omenesti, hotararea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numarul victimelor.

Procedura simplificata

De asemenea, in contextul in care probabilitatea aparitiei unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbarilor climatice, iar acest lucru necesita o reactie rapida din partea autoritatilor si sprijin imediat pentru populatia afectata, a fost simplificata procedura de acordare a ajutoarelor de urgenta, astfel ca nu mai este necesara completarea unei cereri de catre familia sau persoana afectata de inundatii si nici efectuarea de anchete sociale.
Ajutoarele de urgenta nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale sau persoana desemnata in acest scop, in baza borderourilor intocmite de agentiile pentru plati si inspectie sociala, cu sprijinul comitetelor judetene sau locale pentru situatii de urgenta, si a constatarilor comisiei pentru evaluarea estimativa a pagubelor. Borderourile se avizeaza de primarii localitatilor afectate si de prefecti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole