Bani pentru apicultori
Ministerul Agriculturii a anuntat ca a fost adoptata o Hotarare privind aprobarea Programului National Apicol 2020-2022. Astfel, valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru perioada 2020 - 2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale.
Iata comunicatul ministerului Agriculturii:
"In sedinta Guvernului din data de 30 aprilie 2020 a fost adoptata o Hotarare privind aprobarea Programului National Apicol 2020-2022.
Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru perioada 2020 - 2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale. Suma alocata PNA 2020-2022 este distribuita astfel:
a) pentru anul 2020: 50.210 mii lei;
b) pentru anul 2021: 50.232 mii lei;
c) pentru anul 2022: 50.186 mii lei;
Ca element de noutate, fata de PNA anterioare au fost stabilite masurile de asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori, precum consultanta in apicultura, promovarea apiculturii si a produselor apicole, organizarea de cursuri si perfectionare in apicultura, achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cerii, in vederea obtinerii fagurilor artificiali si achizitia de catre formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii.
O alta completare cu privire la rationalizarea transhumantei si a stuparitului pastoral vizeaza achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie precum si mijloace de transport apicol fara autopropulsie si de incarcare–descarcare a stupilor in pastoral.
De asemenea, in cadrul Programului National Apicol 2020-2022 a fost inclusa o noua actiune referitoare la imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a acestora pe piata, ce consta in decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri in vederea atestarii calitatii mierii.
Aceste completari ale Programului National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 au drept scop sporirea numarului familiilor de albine, cresterea calitativa a produselor apicole si imbunatatirea indicatorilor de productie. Noile prevederi ale Programului National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 vor genera extinderea ofertei de produse apicole, majorarea exporturilor si dezvoltarea economiei rurale, prin pastrarea traditiei de crestere a albinelor.
Totodata, din punct de vedere al impactului social si asupra mediului, Programul National Apicol urmareste dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea si desfacerea productiei de miere in conditii de calitate controlata, la nivelul standardelor europene, precum si valorificarea integrala si rationala a conditiilor si posibilitatilor naturale, precum si a resurselor din flora spontana.
Reamintim ca tara noastra detine o indelungata traditie in domeniul cresterii albinelor si a realizarii de produse apicole, apicultura impunandu-se ca ocupatie de sine statatoare inca din cele mai vechi timpuri".