BANI PENTRU AGRICULTORI – Este vorba de 15 milioane de lei. Conditiile puse pentru acordarea sprijinului financiar
16 June 2022 16:06 Lumea Banilor 1120Guvernul a adoptat Hotararea pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum” in 2022.
Potrivit ministerului Agriculturii condus de Adrian Chesnoiu (foto), se stabileste o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de cartof, in baza prevederilor Regulamentelor europene. Categoriile de fermieri carora li se aplica sprijinul prevazut prin prezenta hotarare sunt:
-producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator;
-producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;
-producatori agricoli persoane juridice.
Cei interesati trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii cumulative de eligibilitate:
a) sa detina o suprafata cultivata cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
b) sa obtina o productie de minimum 15 tone/ha, din care sa comercializeze cel putin 6 tone/ha pana la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
c) sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu cartof de consum in anul 2022;
d) sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).
Maxim 200 euro
Potrivit ministerului Agriculturii, cererea de inscriere in program si documentele insotitoare se depun incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, pana cel tarziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, in suma 15.000.000 lei, reprezentand echivalentul a maximum 3.000.000 euro, se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2022. Valoarea maxima in euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectueaza proportional cu suprafata efectiv cultivata. Valorificarea productiei se face pana la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.