Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI PENTRU CRESTEREA COPILULUI – Se incearca marirea cuantumului maxim al indemnizatiei lunare la 12.000 de lei. Urmeaza votul (Document)

Proiectul care prevede marirea idemnizatiei pentru cresterea copiilor a fost depus in Parlament. Initiativa legislativa are ca obiect modificarea articolului 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 110/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, in sensul maririi cuantumului maxim de la 8.500 de lei, la 12.000 de lei.

In expunerea de motive se arata ca Guvernul a decis plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in august 2017, iar de atunci, cuantumul maxim a ramas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei. In momentul respectiv, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei, iar rata inflatiei inregistrata in 2017 a fost de 1,3%. In prezent, salariul minim brut pe economie este de 3.000 de lei, iar rata inflatiei de la inceputul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului

National de Statistica.

Scaderea natalitatii

Initiatorii arata ca rata natalitatii din Romania a inregistrat o scadere ingrijoratoare:

Potrivit statisticilor, in 2021 s-au nascut cei mai putini copii din ultimul secol, sub 180.000. Acest fenomen deja reprezinta o constanta, intrucat din 1990 si pand in prezent, populatia Romaniei a scazut cu 4 milioane de locuitori, fapt care are deja grave consecinte pe piata muncii, precum si asupra sistemului de pensii publice. Nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizatiei pentru cresterea natalitatii, raportat la cel al taxelor si impozitelor platite de catre cei care au salarii peste medie, reprezinta un factor descurajator. Credem cu tarie ca cine plateste taxe si impozite mari pe venituri din munca trebuie incurajat si in ceea ce priveste intemeierea unei familii, prin alocarea unei indemnizatii corecte in raport cu contributiile personale platite de-a lungul timpului catre statul roman”.

Schimbarile

Daca proiectul va fi aprobat, cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat 60% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi de 4 ori valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Daca este sa ne raportam la valoarea actuala a salariului minim brut : 3.000 de lei, valoarea minima a indemnizatiei ar fi de 1.800 de lei, in timp ce valoarea maxima a acestei indemnizatii ar atinge 12.000 de lei. Legea stabileste ca noile reguli, in cazul in care vor fi votate, se vor aplica din oficiu si persoanelor indreptatite care se afla deja in plata indemnizatiei pentru cresterea copiilor.

*Cititi aici expunerea de motive

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani