BANI DE LA MINISTERUL AGRICULTURII – Sprijin pentru legumicultori

886

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta masurile de sprijin pentru sectorul legumicol, potrivit foodbiz.ro.

Iata masurile:

Programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate (HG nr.651/2021)

Pentru anul 2021 suma alocata este de 150.000 mii lei (30.785 mii euro). S-au depus 14.239 de cereri a caror eligibilitate va fi verificata de APIA si de Directiile Agricole Judetene. Valoarea maxima a ajutorului este de 2.000 euro/cultura/1000 mp/beneficiar.

Top 10 judete – nr de beneficiari:

„Pentru prima data in PNDR, pentru perioada de tranzitie 2021-2022, am introdus o submasura dedicata finantarii legumiculturii 100 mil. euro pentru construirea de sere si solarii si 50 mil. Euro pentru depozitare si procesare. 
Sunt incurajate cooperativele si membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare, pentru a stimula organizarea legumicultorilor in conformitate cu cerintele pietei, pentru a le oferi posibilitatea de a avea o anumita cantitate, ritmicitate si standardizare care sa le permita contractarea si comercializarea intregii productii, precum si un grad ridicat de sustenabilitate.

Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) dupa cum urmeaza:

Sprijinul cuplat pentru tomate pentru industrializare – 2013,10 euro/ha

Sprijinul cuplat pentru castravetii cultivati in camp pentru industrializare – 3391,41 euro/ha

Sprijinul cuplat pentru legumele cultivate in sere si solarii (tomate, castraveti, ardei, vinete, varza) – 4844,44 euro/ha

Alte plati:

Plata unica pe suprafata(SAPS) – 98,74 euro/ha
Plata redistributiva
1-5 ha -5,00 euro/ha
5-30 ha – 48,11 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri – 36,61 euro/ha.

Piata neagra

Subliniem ca au fost organizate frecvent intalniri intre asociatiile de legumicultori si retaileri privind conditiile de desfacere.
De asemenea, facem precizarea ca de piata neagra, de fraude si etichetare incorecta se ocupa alte institutii ale statului roman cu atributii specifice, cu care suntem dispusi sa colaboram pentru eradicarea acestui fenomen.
Apreciem demersurile media si incurajam o campanie sustinuta in acest sens. Totodata, asiguram publicul larg ca preocuparea constanta a MADR este de a promova consumul de produse romanesti, fiind deschisi la propunerile venite din partea actorilor implicati in acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel incat fermierii sa poata desface pe piata productia obtinuta in conditii cat mai avantajoase”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole