Grid star
criptomonede

BANCILE TESTEAZA VALUTELE DIGITALE – Mastercard anunta lansarea unui serviciu care schimba jocul pe piata criptomonedelor

Gigantul de plati Mastercard a anuntat, pe 10 septembrie 2020, o mutare extrem de importanta in „armonizarea” sistemului bancar cu cel al monedelor digitale: lansarea unei platforme care permite bancilor centrale sa testeze functionalitatea CBDC. Daca in primii ani de la aparitia criptomonedelor majoritatea bancilor considera ca este o investitie riscanta, in acest moment exista din ce in ce mai multe banci care accepta platile in bitcoin si un numar si mai mare de banci care isi propun sa colaboreze cu furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare. Jucatori extrem de puternici pe piata bancara, cum ar fi Wirex (UK), Goldman Sachs (SUA) si chiar Banca Nationala din Canada, lucreaza deja cu criptomonede. Recent, si conducerea Bitcoin Romania a anuntat ca face demersuri pentru a incepe colaborarea cu o banca.

Lucrurile se misca destul de repede in domeniul criptomonedelor: pe 10 septembrie gigantul de plati Mastercard a anuntat, intr-un comunicat https://mastercardcontentexchange.com/newsroom/press-releases/2020/september/mastercard-launches-central-bank-digital-currencies-cbdcs-testing-platform/ , ca a lansat o platforma care permite bancilor centrale sa testeze functionalitatea CBDC. Este vorba despre un mediu virtual care poate simula emiterea, distributia si schimbul de monede digitale intre banci si furnizorii de servicii financiare. De asemenea, poate fi utilizat pentru a le distribui consumatorilor.

Mastercard: 80% dintre bancile centrale chestionate se angajeaza intr-o forma a activitatii bancilor centrale pe valute digitale

Avand in vedere ca economia globala se lupta pentru a ingloba platile digitale, bancile centrale privesc, de asemenea, spre viitor si investigheaza cum sa sustina directia inovatoare, mentinand in acelasi timp politica monetara si stabilitatea financiara pe masura ce emit si distribuie moneda. De fapt, 80 la suta dintre bancile centrale chestionate se angajeaza intr-o forma a activitatii bancilor centrale pe valute digitale (CBDC) si aproximativ 40 la suta dintre bancile centrale au progresat de la cercetarea conceptuala la experimentarea conceptului si proiectarii, potrivit unui sondaj recent realizat de Banca pentru decontari internationale”, se arata in comunicatul Mastercard.

CaixaBank, una dintre primele mari banci europene care a permis accesul clientilor sai la tehnologia blockchain

In ultimele luni, mai multe banci din intreaga lume au facut demersuri pentru a colabora cu furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare. De exemplu, JPMorgan Chase & Co., cea mai mare banca din SUA, initial reticenta la tranzactiile cu criptomonede, a inceput sa ofere servicii financiare pentru furnizorii Coinbase si Gemini. De asemenea, CaixaBank a adaugat anul acesta platforma digitala we.trade in catalogul sau de servicii pentru companii, fiind una dintre primele mari banci europene care a permis accesul clientilor sai la tehnologia blockchain.

Bancile centrale si-au accelerat activitatea de explorare a modalitatilor de a reglementa tranzactiile cu monede digitale si si-au propus o varietate de obiective, de la promovarea incluziunii financiare pana la modernizarea ecosistemului de plati”, a declarat Raj Dhamodharan, vicepresedinte executiv, Digital Asset and Blockchain Products and Partnerships, Mastercard. „Mastercard stimuleaza inovatia impreuna cu sectorul public, banci, fintech-uri si firme de consultanta in explorarea CBDC-urilor. Aceasta noua platforma sprijina bancile centrale pe masura ce iau decizii acum si in viitor cu privire la calea de urmat pentru economiile locale si regionale", a adaugat Dhamodharan.

Platforma lansata de Mastercard poate creste nivelul de acceptare a tranzactiilor cu valute virtuale in sistemul bancar clasic

Sheila Warren, sefa Departamentului Blockchain si Activelor digitale la Forumul Economic Mondial, a declarat: „Colaborarile dintre sectoarele public si privat in explorarea monedelor digitale pot ajuta bancile centrale sa inteleaga mai bine gama de posibilitati si capabilitati tehnologice disponibile in ceea ce priveste CBDC-urile. Bancile centrale pot beneficia de sprijin in explorarea setului de optiuni disponibile cu privire la CBDC-uri, precum si in a obtine informatii despre oportunitatile viitoare”.

Cu toate acestea, multe banci sunt inca rezistente la bitcoin. „Capital One respinge in prezent tranzactiile cu cardul de credit pentru a achizitiona criptomonede din cauza faptului ca acestea nu fac parte, momentan, din mainstream-ul lumii financiare”, a declarat recent un purtator de cuvant al Capital One pentru Breitbart News.

TD Bank si PNC Bank au blocat, de asemenea, tranzactiile care implica criptomonede, precum si Bank of America si Citigroup si Discover au interzis cumpararea de bitcoin pe cardurile lor de credit, potrivit analizei publicate de https://www.banks.com/articles/investing/cryptocurrency/banks-that-accept-bitcoin/ .

Bancile pot fi, de asemenea, influentate de evolutia reglementarilor – in conditiile in care SUA are in vedere de reglementare a vanzarilor de bitcoin. In martie 2020, reprezentantul Paul Gosar (R-AZ) a introdus „Crypto-Currency Act din 2020”, un proiect de lege care urmareste „sa ofere nu numai claritate, ci legitimitate activelor cripto din Statele Unite”, un reprezentant de la Biroul lui Gosar a declarat pentru Cointelegraph.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani