Grid star
banci

BANCILE FAC PROFIT – Creditele acordate populatiei si companiilor au crescut fata de anul trecut. Moneda preferata pentru imprumuturi ramane leul

Bancile fac profit. Creditele noi acordate populatiei si companiilor, in primul trimestru din 2023, sunt in valoare de 30,5 miliarde lei, in crestere cu peste 7,77% comparativ cu nivelul imprumuturilor noi accesate in aceeasi perioada din anul 2022, cand au fost de 28,3 miliarde lei.

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), creditarea a fost impulsionata de creditele accesate de companii, cu o pondere de 61,6% in totalul creditelor noi acordate. In 2022, bancile au acordat credite noi populatiei si companiilor in valoare de 126,7 miliarde lei. Astfel, in primul trimestru din 2023 companiile au contractat credite totale, indiferent de moneda, in valoare de 18,79 miliarde lei. Creditele in valuta contractate de companii s-au cifrat la 10 miliarde echivalent lei, in primul trimestru din 2023, iar cele in moneda nationala la 8,7 miliarde lei. Si creditele in dolari au crescut, in perioada mentionata, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,34 miliarde echivalent lei.

Romanii prefera leul

In primul trimestru din 2023, populatia a accesat credite noi in valoare de aproape 11,7 miliarde lei, ponderea in totalul imprumuturilor noi fiind de 38,4%. Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat aproape numai credite in lei, in proportie de aproape 96,7%. La creditele in lei pentru populatie se constata o usoara contractie a imprumuturilor accesate, in comparatie cu valoarea raportata anul trecut, pe fondul situatiei generate de cresterea inflatiei. Repartitia pe monede a creditelor noi acordate arata ca, din totalul de 30,5 miliarde lei, 65,7% reprezinta ca pondere imprumuturile in lei, 29,8% este ponderea creditelor in euro si restul de 4,4% in dolari.

In ceea ce priveste creditele in euro, 96,1% din valoarea totala a acestora a fost contractata de persoanele juridice. Creditele noi in dolari, acordate in trimestrul intai din 2023, au fost contractate aproape integral de persoanele juridice. Potrivit ARB, rata creditelor neperformante a continuat trendul descendent, fiind de 2,65% la finele anului 2022, tendinta fiind de aliniere spre media europeana.

Constatarea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a anuntat ca a amendat 11 banci. Motivul: "au fost identificate fapte contraventionale, respectiv practici comerciale inselatoare cu privire la modul de calcul al ratelor”. ANPC a verificat modul in care bancile pun in practica contractele de creditare pe termen mediu si lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, catre consumatorul-persoana fizica, in lei sau valuta, precum si daca elementele prevazute in conditiile contractuale respecta drepturile consumatorilor. Potrivit Autoritatii, pe graficul de rambursare rata era compusa, in primii ani, 25% din soldul principal de rambursat si 75 % dobanda. Prin aceasta modalitate de calcul,consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobanda, sustine ANPC (click aici pentru a citi mai multe).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani