Grid star
banci

BANCILE AU SPALAT BANII CARTELURILOR – Dezvaluiri explozive despre tranzactii suspecte derulate prin banci

Cinci dintre cele mai mari banci ale lumii – originare din SUA, Marea Britanie si Germania – sunt acuzate ca au spalat banii cartelurilor de droguri, in ciuda obligatiei legale de a bloca acele tranzactii.

Informatia apare intr-o dezvaluire de proportii facuta de site-ul american Buzzfeed.com, in colaborare cu Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ). Dezvaluirea este cunoscuta drept „FinCEN Leaks”, dupa acronimul Retelei de Combatere a Infractiunilor Financiare (Financial Crimes Enforcement Network), aflata in subordinea Trezoreriei Statelor Unite ale Americii. Mai precis, rapoartele bancare obtinute de jurnalistii americani au fost trimise de banci catre Trezorerie intre 1999 si 2017 si vizeaza tranzactii insumand peste 2 mii de miliarde de dolari.

Precizam ca in acele rapoarte nu este vorba automat despre infractiuni, ci doar despre avertizari ale bancilor catre autoritati legate de unele tranzactii.

Bancile aratate cu degetul in cadrul dezvaluirilor FinCEN Leaks sunt JPMorgan Chase si Bank of New York Mellon din SUA, HSBC si Standard Chartered din Marea Britanie, precum si Deutsche Bank din Germania. Buzzfeed sustine ca acestea au continuat sa deruleze tranzactiile pentru diversi presupusi infractori, chiar si dupa ce respectivele institutii bancare fusesera amendate sau chiar inculpate pentru aceste masinatiuni. Este vorba despre bani murdari obtinuti din droguri, delapidari din tari in curs de dezvoltare, precum si economii ale cetatenilor obisnuiti, furate prin scheme Ponzi. Spalarea acestor sume a presupus directionarea spre cele mai felurite afaceri – de la competitii sportive la filme de Hollywood si de la imobiliare de lux pana la restaurante de fite, dar si companii care produc obiecte uzuale, precum autoturisme si alimente.

Problema ar putea fi rezolvata daca ar exista vointa politica, astfel incat sa fie inasprita legislatia, care deocamdata permite pe de o parte ca grupurile infractionale sa se ascunda in spatele unor corporatii-fantoma, iar pe de alta parte ca bancile sa cada la intelegere cu autoritatile cand sunt prinse cu infractiuni, rezultatul fiind doar plata unor amenzi, niciunul dintre maharii bancari nefiind arestat. Aceasta legislatie a devenit inca mai blanda in ultimii trei ani, de cand Donald Trump este presedinte, adauga Buzzfeed.

Investigatia BuzzFeed News arata ca:

- Standard Chartered a mutat bani in numele Al Zarooni Exchange, o firma din Dubai care a fost ulterior acuzata ca a spalat bani in numele talibanilor. In anii in care Al Zarooni a fost client al bancii Standard Chartered, militantii talibani au organizat atacuri violente care au ucis civili si soldati;

- Sucursala din Hong Kong a HSBC i-a permis unei scheme Ponzi denumite WCM777 sa ruleze mai mult de 15 milioane de dolari, chiar daca afacerea era interzisa in trei state. Autoritatile spun ca inselatoria a furat cel putin 80 de milioane de dolari de la investitori, in principal imigranti latini si asiatici, iar proprietarul companiei a folosit acesti bani pentru a cumpara doua terenuri de golf, un conac de 7.000 de metri patrati, un diamant de 39,8 carate si drepturi miniere in Sierra Leone;

- Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase, American Express si altii au procesat in mod colectiv milioane de dolari in tranzactii pentru familia lui Viktor Hrapunov, fostul primar al celui mai populat oras din Kazahstan, chiar si dupa ce Interpol a emis un Aviz rosu pentru arestarea sa. Hrapunov, care a fugit deja in Elvetia si care sustine ca acuzatiile sunt motivate politic, a fost ulterior condamnat in lipsa pentru acuzatii care includeau luare de mita si fraudarea orasului prin vanzarea de bunuri publice.

La randul lor, bancile au emis raspunsuri generaliste, refuzand sa comenteze cazurile punctuale de care sunt acuzate. Gasiti aici punctele lor de vedere.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani