Banca Nationala, previziuni despre economia Romaniei: “Incertitudini si riscuri insemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale”
16 January 2025 15:16 Lumea Banilor 393Lumea Banilor prezinta raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la economia Romaniei in 2025. Se face referire la inflatie, dar si la riscurile care ar putea sa apara. Potrivit BNR, noile evaluari reconfirma perspectiva scaderii ratei anuale a inflatiei in primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicata decat cea anticipata anterior.
Descresterea va fi antrenata in principal de efecte de baza consistente si de decelerarea cresterii preturilor importurilor, dar in contextul persistentei efectelor de sens opus exercitate asupra dinamicii preturilor alimentelor si energiei de conditiile meteorologice nefavorabile din 2024 si de majorarea cotatiilor unor marfuri, precum si de cresterea consumului de energie in lunile de iarna.
Incertitudini si riscuri insemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, in conditiile implementarii din debutul acestui an a pachetului de masuri fiscal-bugetare aprobat recent in scopul consolidarii bugetare in contextul Planului bugetar-structural national pe termen mediu convenit cu Comisia Europeana si al procedurii de deficit excesiv.
Dinamica salariilor
O sursa de incertitudini si riscuri raman insa si conditiile de pe piata muncii si dinamica salariilor din economie. Totodata, incertitudini semnificative continua sa fie asociate evolutiei preturilor energiei si alimentelor, precum si traiectoriei viitoare a cotatiei titeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice, precizeaza Banca Nationala.
Incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, genereaza razboiul din Ucraina si conflictul din Orientul Mijlociu, precum si evolutiile economice din Europa si de pe plan global, in contextul escaladarii tensiunilor geopolitice. Totodata, absorbtia si utilizarea fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ele sunt insa esentiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a efectelor contractioniste ale conflictelor geopolitice.
Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politica monetara ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune:
“Pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat in sedinta de astazi, 15 ianuarie 2025, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50 la suta pe an. Totodata, s-a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,50 la suta pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit” (click aici pentru a citi).