Grid star
banci

Banca Nationala, analiza pe economia Romaniei (Document)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) prezinta in raportul pentru luna iulie 2024 facut public la sfarsitul saptamanii trecute ce se intampla in economie. Astfel, in prima luna a trimestrului III, rata anuala a inflatiei Indicelui Preturilor de Consum (IPC) si-a intrerupt traiectoria descendenta si s-a plasat la 5,42 la suta (+0,48 puncte procentuale peste nivelul inregistrat cu o luna in urma), avansul fiind imprimat cu precadere de evolutia preturilor energetice. BNR arata ca au scazut si dobanzile bancare.

Pe de o parte, in cazul combustibililor, a fost implementata cea de-a doua etapa de indexare a accizei la carburanti. Pe de alta parte, pretul mediu de consum pentru energie electrica a crescut, pe masura ce tarifele pentru gospodariile situate in transa superioara de consum au fost readuse la nivelul plafonului, in timp ce pentru gazele naturale a fost inregistrata o majorare a tarifelor de distributie. 

Potrivit BNR, contributii notabile in sens ascendent a exercitat si grupa alimentelor cu preturi volatile, pe seama secetei care a afectat culturile de profil. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat (masura a inflatiei de baza utilizata de BNR, care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa-n.r.) a ramas pe o traiectorie descendenta, coborand la 5,5 la suta (-0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara), insa ritmul decelerarii a incetinit, intr-un context marcat de deteriorarea perspectivelor privind recolta agricola, dar si de dinamici salariale alerte.

A scazut dobanda la banca

Ratele medii ale dobanzilor practicate de institutiile de credit in relatia cu clientii nebancari au consemnat ajustari descendente generalizate in iulie, dupa evolutiile relativ neuniforme din precedentele doua luni. Astfel, rata medie a dobanzii la creditele noi ale societatilor nefinanciare s-a diminuat cu 0,14 puncte procentuale, la 8,00 la suta, in conditiile unui declin mai pronuntat pe segmentul creditelor de valoare mare (peste echivalentul a 1 milion de euro). 
Rata medie a dobanzii la creditele noi acordate populatiei a continuat sa scada, dar mai temperat fata de luna iunie (-0,07 puncte procentuale, la 7,90 la suta), pe fondul cresterii ponderii in total a imprumuturilor pentru consum, purtatoare ale unor rate de dobanda mai mari. La randul sau, rata medie a dobanzii la depozitele noi la termen ale populatiei si-a incetinit usor scaderea (-0,06 puncte procentuale), iar cea aferenta plasamentelor similare ale societatilor nefinanciare si-a reluat miscarea descendenta (-0,23 puncte procentuale), ambele ajungand la 5,14 la suta.

>>Raportul BNR

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani