Banca Europeana lanseaza licitatia pentru cumpararea unui port situat la granita cu Ucraina. Romania este interesata (Document)
Licitatie pentru Portul Giurgiulesti din Republica Moldova, principalul port maritim-fluvial al tarii vecine lansata luni, 14 aprilie 2025, de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) , in a carui proprietate este portul. Iar Romania este interesata.
In 2024, Guvernul Ciolacu a aprobat Memorandumul privind aprobarea initierii negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea achizitionarii de catre statul roman, prin intermediul Companiei Nationale ”Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta, a actiunilor Danube Logistics SRL detinute de catre BERD in Portul International Liber Giurgiulesti din Republica Moldova.
Potrivit documentului, Portul International Liber Giurgiulesti (PILG) este un nod logistic de importanta strategica care ofera importatorilor si exportatorilor servicii de transbordare si depozitare a marfurilor, cu acces la o infrastructura de transport trimodala. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunarea si permite acostarea navelor fluviale si a navelor maritime cu pescaj de pana la 7 m si, respectiv, cu o capacitate de pana la 10.000 tone.
Serviciile oferite
Guvernul arata in 2024 ca PILG ofera servicii de transbordare la patru terminale:
-terminalul petrolier, dotat cu un parc de rezervoare cu o capacitate de 45.000 de tone de combustibil, prin care sunt importate produse petroliere si ingrasaminte lichide si prin care se exporta ulei de floarea-soarelui;
-doua terminale cerealiere prin care se exporta cereale si seminte;
-un terminal de marfuri generale si de containere unde se transbordeaza o gama larga de marfuri, printre care se numara – la import – carbune, ingrasaminte, otel si diverse materiale de constructii, cum ar fi nisip, pietre si pietris, precum si – la export – cereale, seminte.
In plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferata cu ecartament larg si ingust. De exemplu, exista o conexiune regulata de trenuri-bloc pentru transportul containerelor intre Giurgiulesti si terminalul de containere operat de DP World din Constanta, care ajuta la reducerea traficului de camioane si reprezinta o alternativa pentru a evita timpii de asteptare indelungati la frontiere.
“Cel mai important partener comercial este Romania. Motivul principal este ca, in ceea ce priveste multe tipuri de marfuri, portul Constanta este un hub principal, iar Giurgiulesti este un port satelit. De exemplu, exista livrari regulate de combustibil si carbune din Constanta. Mai avem si livrari de materiale de constructii si, in special, de agregate din Romania catre Giurgiulesti. Alte tari de origine importante sunt Turcia pentru combustibil si Georgia pentru ingrasaminte. Principalele destinatii directe de export de cereale pe nave maritime sunt Africa de Nord, in special Egiptul, si Orientul Apropiat, sau prin intermediul navelor fluviale catre Constanta pentru transbordare in nave de dimensiuni mari. Uleiul de floarea-soarelui este, de obicei, livrat direct in Italia, Spania si Portugalia. Deseurile metalice si DDGS sunt de obicei exportate in Turcia”, se arata in Memorandum.