BACSISUL VA FI IMPOZITAT DE LA 1 IANUARIE – Klaus Iohannis a promulgat legea. Bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal (Document)

576

sursa foto: facebook Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 23 decembrie 2022, legea care prevede ca bacsisul sa fie trecut pe nota de plata si pe bonul fiscal. Prevederile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit legii, bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Operatorii economici au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.
Exista si exceptii. Astfel, pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.

Banii se inregistreaza in contabilitate

“In situatia in care, la solicitarea clientilor, utilizatorii elibereaza acestora si factura, bacsisul se evidentiaza distinct si pe aceasta. Sumele reprezentand bacsis, astfel evidentiate in factura, se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici sau altor entitati platitoare pe seama cheltuielilor de protocol si au regimul fiscal al acestora, in limita nivelului de deductibilitate stabilita prin Codul fiscal. Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urma, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor. Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat”, mai prevede legea. Impozitul pe bacsis este de 10%.

*Cititi aici integral legea

1 comentariu la “BACSISUL VA FI IMPOZITAT DE LA 1 IANUARIE – Klaus Iohannis a promulgat legea. Bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal (Document)

  1. @ Ceva sposorizări și subvenții la partidele politice , ? Dacă nu vor consumatorii să dea bacșis politicienii le atrag atenția să contribuie cu bacșișuri , ?
    & Cică și politicienii ,,servesc patria” și vor bacșișuri, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole