Grid star
eveniment

Avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara cu privire la deductibilitatile din Codul fiscal. Iata ce a decis (Document)

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat avizul pe proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal care prevede deductibilitate in valoare de 2.000 euro la Pilonul 3 de pensii depus in Senat. Concret, se propune majorarea pragului maxim al contributiilor deductibile oferite de stat la fondurile de pensii facultative de la 400 euro, cat este in prezent, la 2.000 euro anual. 

Potrivit avizului, ASF apreciaza ca majorarea deductibilitatii fiscale prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aferente contributiilor la un fond de pensii facultative, ar putea avea efecte benefice asupra sistemului de pensii private, fiind in beneficiul participantilor la un fond de pensii facultative. 
“De asemenea, consideram a fi necesara stabilirea limitei de deductibilitate fiscal aplicabila contribuabililor la fondurile de pensii ocupationale, in mod similar cu cea prevazuta in propunerea legislativa supusa analizei.
Apreciem ca majorarea deductibilitatii fiscale prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aferente contributiilor la un fond de pensii facultative, ar putea avea efecte benefice asupra sistemului de pensii private, fiindd in beneficiul participantilor la un fond de pensii facultative. De asemenea, consideram a fi necesara stabilirea limitei de deductibilitate fiscal aplicabila contribu~iilor la fondurile de pensii ocupationale, in mod similar cu cea prevazuta in propunerea legislativa supusa analizei”,
arata ASF. 

Inflatie mare

In expunerea de motive se arata ca aceasta modificare este necesara din cauza inflatiei si cresterii costurilor de trai, care au diminuat semnificativ capacitatea contribuabililor de a economisi sume adecvate pentru pensia suplimentara. Majorarea plafonului vine, de asemenea, in sprijinul dezvoltarii pietei pensiilor private, incurajand atat participarea persoanelor fizice, cat si implicarea angajatorilor in asigurarea unui beneficiu financiar suplimentar pentru angajati.
Potrivit initiatorilor, contributia media la Pilonul 3 la finalul lunii august 2024 a fost 164,73 lei, conform datelor publicate de desprepensiiprivate.ro: “Se poate observa ca contributia lunara este plafonata de facto la suma 33 euro, (400 euro / 12 luni), adica 165 lei. Cresterea plafonului la 2.000 euro anual poate duce la cresterea contributiilor la aproximativ 833 lei pe luna”.

Crestere anuala de 7%

Initiatorii mai arata ca o contributie lunara de 833 lei pe luna la Pilonul 3 poate conduce, dupa 30 de ani, la o crestere anuala de medie de 7%, la un activ net personal egal cu 974.154 lei, din care 299.880 lei reprezinta contributiile personale, iar 676.274 lei reprezinta profitul generat de investitii. Aceasta suma, care poate fi platita la implinirea varstei de 60 de ani, daca nu ar mai fi investita personal de participant si doar cheltuita in rate lunare egale timp de 30 de ani (adicd pana la 90 de ani), ar insemna o pensie lunara suplimentara de 2.705 lei.
Se mai sustine ca implementarea acestei modificari asupra Codului fiscal va avea un impact pozitiv asupra economisirii pe termen lung, oferind contribuabililor o motivatie fiscala mai puternica pentru a participa la schemele de pensii facultative.
“Majorarea pragului de deductibilitate va sustine diminuarea presiunii asupra sistemului public de pensii. Din perspectiva bugetului de stat, cresterea plafonului contributiilor deductibile poate duce la o diminuare a veniturilor pe termen scurt, prin reducerea impozitului pe venit. Cu toate acestea, pe termen lung, dezvoltarea economisirii private si consolidarea fondurilor de pensii vor avea efecte pozitive asupra stabilitatii financiare a cetatenilor, reducand dependenta de pensiile de stat si asigurand resurse mai mari in cadrul economiei nationale”, sustin initiatorii.

>>Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

>>Expunerea de motive a proiectului pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

>>Avizul ASF


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani