Grid star
eveniment

AVIZE NEGATIVE PENTRU LEGEA MANAGERILOR DIN SANATATE – CES si Comisia pentru drepturile omului din Senat nu aproba initiativa AUR: “Conditionarea ocuparii functiei de absolvirea unui curs acreditat de management in cadrul invatamantului de stat reprezinta o forma de discriminare” (Documente)

Avize negative pentru proiectul de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii initiat de Alianta pentru Unirea Romanilor condusa de George Simion (foto) care stipuleaza ca managerii din sistemul de sanatate vor putea ocupa aceste functii doar daca au studii universitare de licenta in medicina.

Modificarile propuse vizeaza restrangerea categoriilor de persoane care pot ocupa functiile de manager general, manager general interimar in cadrul serviciillor de ambulanta judetene si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, precum si functia de manager persoana fizica sau reprezentant al managerului persoana juridica in cadrul spitalului public.

Consiliul Economic si Social arata in avizul nefavorabil ca este incorecta prezumtia initiatorilor ca un jurist sau un economist (specializari care sunt eliminate prin propunerea legislativa) nu are abilitatile necesare pentru a coordona institutiile din domeniul sanatatii. In plus, calitatea unui manager si competentele sale profesionale nu sunt conditionate de existenta studiilor superioare in domeniile aferente activitatii gestionate. CES mai sustine ca si conditionarea ocuparii functiei de absolvirea unui curs acreditat de management in cadrul invatamantului de stat reprezinta o forma de discriminare, in conditiile in care ambele forme de invatamant, public si privat, se supun acelorasi reguli de acreditare.

 

Iata punctul de vedere al CES:

 

“Consideram ca este incorecta prezumtia initiatorilor ca un jurist sau un economist (specializari care sunt eliminate prin propunerea legislativa) nu are abilitatile necesare pentru a coordona institutiile din domeniul sanatatii. Calitatea unui manager si competentele sale profesionale nu sunt conditionate de existenta studiilor superioare in domeniile aferente activitatii gestionate. Profesionalizarea personalului care ocupa functii manageriale in spitale si in serviciile de ambulanta se poate realiza, dimpotriva, prin incurajarea ocuparii acestor posturi de persoane cu studii superioare in domenii specifice managementului sau gestiunii, precum si cu experienta manageriala/ operationala acumulata prin ocuparea unor posturi de nivel si complexitate similare inclusiv in alte sisteme decat cel medical. Totodata, pentru o persoana absolventa de studii superioare medicale, nimic nu garanteaza si prezenta competentelor manageriale. Cele doua tipuri de studii eliminate de initiatorii proiectului legislativ sunt compatibile cu functia de manager al unei unitati sanitare publice si, ca atare, trebuie mentinute.
Conditionarea ocuparii functiei de absolvirea unui curs acreditat de management in cadrul invatamantului de stat reprezinta o forma de discriminare, in conditiile in care ambele forme de invatamant, public si privat, se supun acelorasi reguli de acreditare”.


De asemenea, si Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati din Senat a avizat negativ initiativa legislativa.

 

Modificarile propuse

 

Amintim ca autorii proiectului de lege sustin in expunerea de motive ca managerul/managerul general/managerul general  interimar persoana fizica sau reprezentantul desemnat de managerul persoana juridica trebuie sa fi absolvit studiile universitare de licenta in medicina in mod obligatoriu, sa indeplineasca, de asemenea, conditia privind vechimea in specialitatea studiilor si sa fi urmat si absolvit un curs de management exclusiv in cadrul invatamantului de stat.
Ratiunea propunerii acestor modificari este generata de relevanta functiilor enumerate in realizarea, conducerea si coordonarea actului medical, precizeaza initiatorii. Conducerea si coordonarea eficienta a unitatilor medicale este conditionata si de detinerea cunostintelor medicale, cunoasterea exacta a lacunelor sistemului medical, a lipsurilor si a deficientelor in vederea remedierii lor:
“Consideram ca doar o persoana absolventa a studiilor universitare de licenta in medicina ce a dobandit o anumita experienta dovedita prin vechimea in munca in specialitatea studiilor intr-o unitate medicala este in masura sa asigure conducerea eficienta a serviciilor de ambulanta, respectiv a spitalelor publice. O persoana din afara sistemului medical, care nu detine experienta profesionala in acest domeniu si nu a avut posibilitatea sa cunoasca indeaproape modul in care functioneaza o astfel de unitate medicala, nu va putea sa o coordoneze eficient”.


*Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii 

*Cititi aici avizul CES

*Cititi aici avizul Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati  

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani